Externe

În spațiul Schengen fără vize. De ce reguli trebuie să țină cont moldovenii

La rândul lor, cetățenii moldoveni trebuie să fie conștienți că vor trebui să dețină acte ce vor demonstra scopul adevărat al vizitei lor în statele europene.

Pe 27 februarie anul curent, Parlamentul European (PE) a susținut propunerea Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne de a oferi dreptul cetățenilor Republicii Moldova de a călători liber în statele europene, inclusiv în cele care fac parte din zona Schengen. Excepție vor face doar Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda. În cazul în care votul PE va fi confirmat de Consiliul Uniunii în luna aprilie, din vara acestui an moldovenii, care au pașapoarte biometrice, nu vor mai trebui să-și facă vize pentru UE.

Poliția de Frontieră: controlul va fi mai riguros

Atunci când va intra în vigoare noul regim liberalizat de vize cu UE, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova (PF) va înăspri controlul persoanelor străine care traversează frontiera de stat. După cum sugerează purtătorul de cuvânt al PF, Daniela Mânzat, „mulți ar putea folosi pașapoartele moldovenești pentru a ajunge în UE”. La fel cum se procedează și în alte state, polițiștii de frontieră verifică pașapoartele, viza și, în caz că există suspiciuni, solicită și alte documente. De asemenea, cetățenii străini care vin în R. Moldova trebuie să dea dovadă că dispun de o sumă suficientă de bani (30 euro/zi). Dacă nu îndeplinesc una din condiții, PF poate să interzică accesul lor pe teritoriul țării.

Potrivit datelro PF, de la începutul anului curent, 286 de persoane au primit refuz de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Cele mai frecvente motive ale refuzului constituie lipsa vizei valabile pentru Republica Moldova, insuficiența mijloacelor financiare pentru întreținere, persoanele nu și-au putut justifica scopul călătoriei sau au depășit termenul limită de aflare (consumarea celor 90 de zile din 180), dar și lipsa actelor valabile pentru traversarea frontierei de stat, acte de călătorie expirate sau deteriorate.

Cele 286 de persoane reprezintă cetățeni ai 38 de state, iar cele mai multe persoane cărora le-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova sunt cetățenii ucraineni și români a câte 28 de persoane. Cifra poate fi justificată prin faptul că ucrainenii și românii cel mai des traversează frontiera Republicii Moldova, fiind urmați de cetățenii Turciei – 36, majoritatea nu dețineau viza valabilă pentru Moldova și cei ai Rusiei -49, dintre care celor mai mulți le lipsea actul valabil pentru trecerea hotarului.

Fără drept la muncă

Cât privește cetățenii moldoveni care vor dori să călătorească fără vize în Europa, în primul rând, aceștia trebuie să dețină pașapoarte biometrice. Cei care au pașapoarte simple moldovenești vor avea nevoie de viză. Regimul liberalizat se referă la perioade de scurtă ședere: 90 de zile timp de 6 luni. În cazul depășirii acestei perioade vor fi aplicate sancțiuni în formă de amenzi de până la 3000 euro și interdicții de a intra în spațiul Schengen până la 5 ani. Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, atenționează că cetățenii moldoveni trebuie să fie conștienți că vor fi nevoiți să prezinte informații detaliate polițiștilor de frontieră europeni. „Așadar, atunci când călătoriți în UE, trebuie să aveți un scop clar al vizitei, de exemplu: călătorie de afaceri, turism, vizită de studiu, vizită la prieteni sau rude. Trebuie să fiți pregătiți ca la solicitarea polițistului de frontieră să comunicați scopul deplasării, unde vă deplasați, perioada aproximativă de ședere. Aceste întrebări sunt adresate aleatoriu de către polițiștii de frontieră pentru a preveni cazurile de migrație ilegală. În cazul în care răspunsurile nu vor fi clare, polițistul de frontieră ar putea solicita documente care ar confirma returul persoanei (biletul de avion tur-retur), scopul călătoriei (invitație la conferință, eveniment, date despre persoană sau instituția la care vă deplasați), posesia mijloacelor bănești (cash sau extrasul cardului bancar)”, precizează Iulian Groza. În afară de aceasta, la fel ca și în prezent, nu trebuie să lipsească asigurarea medicală pentru perioada călătoriei.

Regimul liberalizat de vize nu oferă dreptul la muncă peste hotare. Cu toate acestea, dacă vor reuși în timpul călătoriei să negocieze sau să semneze un contract de muncă/studii, cetățenii moldoveni vor putea solicita statului în care se află eliberarea unui permis de lungă durată.

Topul cetățenilor străini care vin în Republica Moldova:
1. Ucraineni
2. Români
3. Ruși
4. Bulgari
5. Italieni
6. Germani
7. Belaruși
8. Greci
9. Americani
10. Turci

 
În 2013 au fost înregistrate 1,5 milioane de traversări ale frontierei moldo-române de către cetățenii străini: 758 mii la ieșire, 769 mii la intrare.
La frontiera moldo-ucraineană au fost înregistrate 2,7 milioane de traversări: 1,356 milioane la ieșire și 1,344 mln. de traversări la intrare.
La punctul de trecere a frontierei de la Aeroportul Chișinău au fost 505 mii de traversări: 256 mii la ieșire, 249 mii la intrare.
Notă:
Traversări nu este egal cu numărul de călători. O persoană poate traversa de mai multe ori hotarul.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *