Interviu

(ÎNCOTRO) CONFESIUNILE unei ÎNVĂȚĂTOARE

Ziua profesorului este consacrată special pentru a aprecia cadrele didactice. Între 1965 și 1994, Republica Moldova sărbătorea Ziua profesorului în prima duminică din octombrie. Din 1994 este pe 5 octombrie, asta pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului, care a fost stabilită în 1994 de UNESCO. 

– Cu ce se asociază pentru dvs. Ziua profesorului? De ce?

Pentru mine ziua profesorului se asociază cu o muncă asiduă la gimnaziu. Asta pentru că dacă este sărbătorită în timpul săptămânii lucrăm într-un regim normal. La fel o mai asociez cu posibilitatea profesorilor de a comunica cu foștii elevi. De regulă ei mă sună să mă felicite și așa îi mai întreb cum și-au aranjat viața. Această zi este asemenea unei crizanteme de toamnă, care se ofilește foarte greu. Vorbesc despre emoțiile pozitive pe care le capăt în această zi și se mențin o perioadă mai lungă.

– Sunteți de 40 de ani învățătoare. Ce vă motivează să mergeți zilnic la muncă?

Cu siguranță nu mă motivează salariul. Pentru mine banii nu contează, eu iubesc copiii și vin zilnic la gimnaziu pentru a comunica cu aceste ființe minunate. Cei pentru care salariul era foarte important de mult timp nu mai lucrează în acest domeniu, deoarece aici se plătesc bani puțini, pentru un volum de muncă mare. Îmi place să merg la serviciu și să mă gândesc că din picii pe care-i învăț acum, unii vor ajunge să fie oameni mari. Mereu trăiesc cu gândul la foștii elevi pe care i-am educat și mă bucur când îi văd la televizor sau citesc despre ei în ziare – o motivație mai mare nu cred că există. Am lucrat 40 de ani fără pauză și nu doresc să mă opresc aici.

– Ce așteptări aveți în acest an de la sărbătoarea dedicată profesorilor?

Nu-mi doresc salariu mai mare, nu-mi doresc zile de odihnă sau premii, vreau doar să-mi aud foștii elevi, cărora le-am arătat drumul cel drept în viață. Îmi este destul să știu că la toți le merge bine și că și-au identificat prioritățile în viață. Ziua profesorului reprezintă acele 24 de ore, când orice se poate întâmpla și niciodată nu știi cine-ți poate bate la ușă.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *