Ultima oră

(ÎNCOTRO?) KGB-istul lui Putin, numit CONSUL ONORIFIC al REPUBLICII MOLDOVA la Soci

Despre cine a fost numit în postul de consul onorific, nicio vorbă.

Numele personajului nu apare nici în anunțul postat pe pagina oficială a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, deși aici este inclusă o fotografie a noului consul onorific al Republicii Moldova, alături de premierul Iurie Leancă. Cei doi își strâng mâna, călduros (vezi foto).

Ni s-a părut absolut suspect că numele personajului este evitat în comunicatele oficiale. În schimb, l-am găsit într-un material publicat de vesti-sochi.tv. (vezi foto)

Tot de aici aflăm că cel numit consul onorific este Oleg Podolko și că misiunea diplomatică își are sediul într-un hotel de la Soci. Oleg Podolko a precizat pentru vesti-sochi.tv că își va concentra eforturile în vederea consolidării legăturilor comerciale între cele două state (Republica Moldova și Federația Rusă).

Suntem curioși dacă premierul Iurie Leancă a fost informat despre biografia lui Oleg Podolko. Dacă nu, se poate informa din rândurile de mai jos. În orice caz, după ce, marți 11 februarie am adresat o întrebare pe această temă unui funcționar al Ministerului Afacerilor externe și Integrării Europene, reportajul video despre numire lui Podolko a fost șters de pe canalul youtube al novostisochi si al site-ul fedpress.ru.

Și acum, să vedem cine este acest Oleg Podolko.

Înainte de toate, să spunem că Oleg Podolko a fost decorat de fostul președinte Vladimir Voronin “în semn de gratitudine pentru contribuția adusă la dezvoltarea și aprofundarea relațiilor de colaborare moldo-ruse”. La data conferirii destincției “Ordinul de Onoare”, Podolko era director general al Sanatoriului prezidenţial „Марьино” din Federaţia Rusă, care se află la Soci.

Mai pe scurt, Oleg Podolko era la acea dată directorul Sanatoriului preşedinţiei Federaţiei Ruse.

Lăsăm la aprecierea cititorilor să aprecieze ce calități speciale trebuie să aibe o persoană pentru a ocupa o astfel de funcție. Și mai ales, cărei structuri speciale a unei mari puteri precum Rusia trebuie să fi afiliat, ca să poți accede în posturi de care depinde securitatea președinților Rusiei.

Oleg Podolko s-a născut la 31 iulie 1949, în orașul Iziaslav, regiunea Hmelnițk, pe atunci în RSS Ucraineană. Primul serviciu a fost cel de laborant al Institutului de cercetare a munților de la Leningrad. A absolvit facultatea de inginerie și economie a Institutului politehnic „S. Lazo” din Chișinău (acum Universitatea Tehnică din Moldova). Apoi s-a inițiat în politica sovietică, la Școala superioară de partid a CC PCUS de la Moscova.

Odată finalizată pregătirea de bază, a lucrat ca economist, economist superior și principal și, în cele din urmă, a ajuns vice-președinte în cadrul Băncii industriale și de construcții a RSS Moldovenești (în 1991 transformată în Moldovaindconbank și apoi Moldincombank).

Mai apoi, au urmat funcții de conducere în organele comsomoliste, de partid și sindicate din Moldova și Rusia.

El a lucrat aici cel puțin 18 ani, în misiuni diplomatice în America Centrală şi Latină, în plin Război Rece, majoritatea perioadei în Cuba.

Podolko a activat în cadrul Misiunii diplomatice a Rusiei în Cuba, în postul de reprezentant comercial. Pentru neinițiați, precizăm că, și în timpul Războiului Rece, dar și acum, Cuba reprezintă un element de mare interes nu numai pentru politica externă a Kremlinului, dar mai ales pentru serviciile de informații, indiferent că a fost vorba despre KGB-ul rebotezat în FSB sau despre GRU, serviciul secret al Armatei ruse.

În 1962, URSS a amplasat în Cuba un sistem de rachete care amenințau Washington-ul, iar reacția Statelor Unite nu s-a lăsat așteptată. Marina americană a instituit o blocadă, în jurul insulei, ceea ce a dus la o criză mondială majoră.

Rusia a subvenționat Cuba timp de decenii. În schimbul zahărului cubanez, rușii livrau petrol și armament. În schimbul acestei subvenții sovietice, Cuba sprijinea mișcările comuniste din toată America Latină. Prăbușirea URSS, în 1991, a dat o lovitură economică grea Cubei – ajutorul anual de 6 miliarde de dolari a încetat. Relațiile au fost reluate în 2006, când Rusia a extins Cubei un credit de 355 milioane de dolari.

Unul dintre artizanii acordului a fost nimeni altul decât Oleg Podolko, care a ocupat postul de reprezentant comercial în Cuba până în 2005.

Ulterior, Podolko a fost numit primul ajdunct al Directorului general al „Roszagransobstvennosti” de pe lângă Direcția de afaceri a Președintelui Federației Ruse, reiese dintr-o depeșă a agenției „ITAR-TASS”. Mai pe scurt, adjunct al direcției în a cărei subordine intră TOATE PROPRIETĂȚILE deținute de Federația Rusă în întreaga lume.

De la „Roszagransobstvennosti”, Oleg Podolko a fost trimis la conducerea sanatoriilor prezidențiale, la Soci, unde activează şi în prezent . El avea această calitate în anul 2011, când, am aflat răscolind publicațiile din spațiul CSI, Podolko a fost decorat a fost decorat cu ordinul „Drujba” (Prietenia) de către președintele autoproclamatei Republici a Osetiei de Sud.

Știrea este publicată de „GTRK Kubani”, care precizează că distincția a fost acordată drept mulțumire pentru tratamentul acordat separatiștilor osetini, după războiul ruso-georgian din 2008. Aprecierile vin din partea lui Eduard Kokoitî, așa-zisul președinte al Republicii Osetia de Sud, entitate recunoascută doar de Federația Rusă și, evident, de separatiștii Republicii Moldova de la Tiraspol.

Mai pe scurt, prietenul prietenilor dușmanilor Chișinăului este numit de același Chișinău în demnitatea de consul onorific.

Ana Guțu, președinta Comisiei pentru politică externă a parlamentului, Mark Tkaciuk (PCRM) și Valeriu Streleț (PLDM), membri în Comisie, habar nu au despre existența Consulatului onorific de la Soci, nemaivorbind de numele persoanei alese pentru această demnitate. Mai bine informat s-a dovedit a fi Grigore Petrenco (PCRM), care aflase vestea din comunicatul emis de Guvern la 8 februarie.

Teoretic, Oleg Podolko îndeplinește toate condițiile pentru a fi acceptat ca reprezentant al intereselor Republicii Moldova, așa cum reiese din criteriile stabilite de MAEIE în conformitate cu procedurile diplomatice internaționale.

Un cuvânt de spus în numirea lui Podolko trebuie să îl fi avut, cel puțin formal, și Ambasadorul Andrei Galbur, întrucât propunerea de numire trebuie să fi venit, conform uzanţelor, din partea lui.

Numirea unui personaj de asemenea rang, într-o poziţie care implică reprezentarea intereselor Republcii Moldova, este greu justificabilă.

Oleg Podolko este un diplomat de prim rang al Federaţiei Ruse, cel mai probabil afiliat la FSB (fostul KGB), nu un oarecare om de afaceri, sau medic, sau om de cultură, aşa cum sunt, în general, consulii onorfici.

Guvernarea de la Chişinău nu este însă la primul derapaj de această natură. În plin proces de asociere la Uniunea Europeană, un obiectiv strategic, aşa cum este Aeroportul Internaţional Chişinău, a fost concesionat unei firme din spaţiul CSI. Oameni de afaceri dubioşi aruncă cu milioane în politica şi massmedia de la Chişinău, cu susţinerea făţişă a unora sau altora dintre liderii guvernării declarat europene.

Rămâne de urmărit cum vor reacţiona diplomaţii şi oficialii UE la astfel de situaţii.

Sursa: deschide.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *