Actualitate

(ÎNCOTRO?) Reciclarea gunoiului la Chișinău

Astfel sticla, hârtia și plasticul urmau a fi selectate de către cetățeni și, mai apoi, reciclate de către autorități. Pe lângă tomberoanele instalate de Regia „Autosalubritate” în capitală au apărut și tomberoane de colectare selectivă a unor întreprinderi private specializate pe colectarea și reciclarea, în special, a materialelor din plastic. 

Plasticul, mai mult decât un deșeu

Conform unor date statistice, deșeurile din masă plastică constituie practic 80% din totalul deșeurilor din municipiul Chișinău. Datorită acestui fapt, materialele din plastic au devenit o sursă bună de venit, astfel încât, colectarea acestuia este efectuată nu numai de către Regia „Autosalubritate”, dar și de către companii private. Conform datelor oferite de reprezentatul uneia dintre companii, aceasta colectează lunar din tomberoane în jur de zece tone de deșeuri. Mai mult, unele companii, nu doar colectează deșeurile din plastic, dar și le procură. Prețul unei tone de deșeuri din plastic variază între 220 și 250 de dolari. Potrivit reprezentantului companiei de reciclare, în ultima perioadă au renunțat la procurarea deșeurilor plastice de la populație din cauza faptului că, multe tomberoanele au fost distruse cu scopul de a fi extrase deșeurile din acestea. În prezent, în R. Moldova activează cinci întreprinderi de reciclare a deșeurilor din plastic, producția acestora variind de la pungi și saci până la țevi pentru apă potabilă și canalizare.


Reciclarea plasticului

După colectarea materialelor din plastic, acestea urmează un proces de selecție în urma căruia sunt împărțite în șase tipuri de materie: deșeuri PET- această categorie a devenit o importantă aplicație datorită faptului că recipientele de tip PET au fost introduse în mai multe țări ale Uniunii Europene și au devenit un standard european. În această categorie se încadrează sticlele și o varietate de produse din plastic. Materialele PET sunt separate în două categorii, PET colorat și PET incolor, pentru a obține un produs finit cât mai calitativ. Deși din PET-uri se fac mai multe produse, pe teritoriul R. Moldova, de regulă, din produsul reciclat se fabrică sticle. În a doua categorie intră „polietilenă de densitate mare HDPE” – acest material se folosește la îmbutelierea produselor cosmetice, șampon și detergenți. Celelalte categorii au o răspândire mai mică și sunt furnizate de către unii agenți economici. În aceste categorii se includ: deșeuri PVC – policlorura de vinil, deșeuri LDPE – polietilenă de densitate mică din care se capătă pungi alimentare și pungi pentru haine, deșeuri PP – polipropilenă și deșeuri PS – polistiren.

Reciclarea sticlei și a hârtiei nu e pe măsura așteptărilor

Pentru a procura tomberoane de colectare selectivă a sticlei și a hârtiei, municipalitatea a cheltuit 160 de mii de euro. În prezent, în capitală sunt instalate 1000 astfel de containere. Conform datelor oficiale, până la începutul lunii octombrie, în urma reciclării produselor din sticlă și hârtie, municipalitatea a reușit să obțină un venit total ce nu depășește opt mii de lei. Pe lângă faptul că, în urma reciclării sticlei și a hârtiei practic nu se obține niciun venit, municipalitatea se confruntă cu o altă problemă legată de cultura socială a cetățenilor. Potrivit directorului întreprinderii municipale „Autosalubritate”, Tudor Maniv, au fost documentate foarte multe cazuri de incendiere și distrugere a containerelor pentru colectare selectivă de către boschetari care fură sticla și cartonul. Potrivit lui, municipalitatea va continua să instaleze containere de colectare selectivă pentru a învăța cetățenii să arunce gunoiul selectiv.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *