Incredibil: RM a solicitat Rusiei să disloce un corp de armată la Chișinău!
Din șirul acestor măsuri face parte și decretul semnat ieri de șeful statului, Nicolae Timofti. Potrivit acestui decret, șeful statului solicită legislativului să examineze în regim de urgență chestiunea acordării limbii ruse a statutului de prima limbă oficială a R. Moldova. Tot prin acest decret șeful statului obligă guvernul 1. să aloce fonduri speciale pentru ridicarea în toate satele republicii a monumentelor închinate mareșalilor și generalilor ruși; 2. Ministerul Educației să introducă studierea obligatorie a limbii ruse în grădinție, gimnazii, licee, universități; 3. Ministerul Culturii să organizeze Festivalul cântecului popular cu genericul ”Te slăvim, mărită Rusie”; 4. Televiziunea publică să majoreze substanțial volumul de emisie în limba rusă. Decretul recomandă Mitropoliei Moldovei să oficieze slujba în biserici în limba rusă, iar Academiei de Științe să editeze lucrările ștințifice ale savanților în limba rusă. Ultimul punct al decretului obligă guvernul să mobilizeze toate resursele diplomatice pentru a convinge Rusie să admită R. Moldova în Uniunea Euroasiatică și să contracareze presiunile exercitate de Europa asupra R. Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.
La rândul său guvernul, în semn de adâncă prețuire față de politica frățească Rusiei, a hotărât să-i ofere în dar companiile „Aroma”, „Purcari” și „Cricova”, Aerroportul din Chișinău, Aerodromul din Mărculești, precum și 100 de hectare de pădure pentru vile. Guvernul a recomandat primăriei capitalei să acorde Pieței Marii Adunări Naționale numele lui Onișcenko și să-i acorde acestuia titlul de cetățean de onoare al Chișinăului.
La ședința comună a conducerilor guvernului și parlamentului, la care a participat și șeful statului, s-a decis ca R. Moldova să solicite Federației Ruse să disloce în orașul Chișinău un corp de armată rusă, ca simbol al prieteniei de veacuri dintre Rusia și Moldova. În cadrul aceleeși ședințe i s-a cerut parlamentului să admită dubla cetățenie numai în raport cu Rusia și să anuleze respectiva lege în raport cu România.
Opinia publică progresistă și societatea civilă din Moldova, inclusiv jurnaliștii și analiștii politici independenți, au salutat aceste măsuri.