Opinii și Editoriale

George Scarlat: “Iarăși pierdem Basarabia?

România  a primit o lovitură teribilă prin trecerea Republicii Moldova pe lista SUA cu taxe vamale impuse altor state, cu taxe de 31%! Consecințele ar putea fi incalculabile. 

Problema nu o reprezintă banii. Comerțul Republicii Moldova cu SUA reprezintă o pondere mică, cu exporturi de numai 3% din totalul exporturilor Republicii Moldova.

Semnificatia loviturii poate fi însă geopolitică. Republica Moldova este stat asociat cu Uniunea Europeană și a obținut și statutul de candidată la aderare.

Însă în timp ce Administrația Trump a impus statelor membre UE taxe vamale de 20%, Republicii Moldova, teoretic viitor membru UE, i-a impus taxe de 31%!  

Interpretarea ar putea fi că din persoectiva SUA Republica Moldova nu face parte din UE sau din “Occidentul Colectiv”. Nu o recunoaște ca atare.

Finalul războiului provocat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei ar putea însemna oprirea avansului euroatlantic spre Est, ca urmare a negocierilor dintre SUA și Rusia. Noi nu ne putem permite să excludem niciun scenariu, pentru câ se poate întâmpla orice.

Într-o asemenea nedorită situație, interesul vital al României ar fi ca posibila linie de demarcație să treacă pe Nistru, nicidecum pe Prut, adică Republica Moldova să se afle “dincoace”, nu “dincolo” de linie.

E drept că nici Republica Moldova nu se ajută singură, pentru că regimul Maia Sandu nu doar că și-a pus toate ouăle în coșul lui Biden-Harris, dar și-a manifestat public ostilitatea față de președintele Donald Trump chiar și după data de 20 ianuarie 2025, când președintele a fost învestit, ceea ce reprezintă o atitudine riscantă pentru un stat vulnerabil, cum este Republica Moldova.

Iată că acum a venit și riposta lui Trump față de aflarea în treabă a Chișinăului. Semnele au apărut mai devreme. În urmă cu exact o lună, Donald Trump prezentând finanțările USAID în străinătate pe care le-a sistat, a menționat și Reoublica Moldova, unde USAID ar fi finanțat cu 32 milioane dolari “o operațiune de propagandă de stânga”, aceasta fiind o referire la presa apropiată regimului Maia Sandu. 

Dacă “elitele” de la Chișinău își închipuie că chiar și fără SUA statele europene vor tracta Reoublica Moldova spre Vest, atunci  s-ar putea să aibă o mare deziluzie. 

Nici nu există asemenea precedent. Toate cele 11 state foste comuniste care au aderat la UE, mai întâi au devenit membre NATO, pentru că UE nu a riscat să se extindă spre Est fără protecția asigurată de SUA și NATO.

Dacă România ar fi avut conducere conștientă sau politică externă, cei responsabili ar fi trebuit să se agite pentru Republica Moldova încă de când a anunțat Trump că va pune taxe țărilor străine. Oricum nu ar fi avut altă treabă, deoarece România fiind în UE, în Piața Unică, nu putea face nimic în privința taxei care i-a fost aplicată, aceasta fiind comună pentru toate statele membre. România ar putea face multe. Îmi amintesc efortul epic al mașinăriei diplomatice românești, fără de care nu cred că Reoublica Moldova ar fi putut semna Acordul de Asociere cu UE în 2013 si nici nu ar ar obținut liberalizarea regimului de vize cu UE în 2014.

Însă reprezentanții României nu au niciun contact cu administrația americană, nici măcar formal, darămite să mai și obțină ceva. Parteneriatul strategic al României cu SUA este înghețat. Dacă ei nu au intrare la Washington ca să rezolve problemele României, atunci cum să le mai rezolve și pe ale Reoublicii Moldova?

Acest potențial dezastru de politică externă arată încă o dată inepția și iresponsabilitatea regimului de la București, care a aneantizat parteneriatul strategic dintre România și SUA.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *