Îndrăzneşte la locul de muncă
Oare această satisfacţie câtă frică ascunde? Frica de a admite că, în caz contrar, trebuie să căutăm ceva care să ne placă. În aceste condiţii, nu este nimic mai greu decât să îţi manifeşti nemulţumirea faţă de cei de mai sus. Şi nu, nu la o cafea cu unii colegi. Iată cum poţi întoarce anumite situaţii în favoarea ta:
Spune-ţi punctul de vedere la şedinţă. Ce rişti dacă iei cuvântul? Momentan, te vei afla sub lumina reflectoarelor. „În ceea ce mă priveşte…” sau „ţin să spun…” sunt termeni buni pentru a re-centra discursul asupra a ceea ce simţi. Astfel, riscul de a nu mai fi apreciată în cadrul grupului este infim, dacă vei crede cu adevărat în ce spui. Totodată, opinia ta poate antrena grupul într-o discuţie care nu ar fi avut loc dacă tăceai.
Te opui unei decizii abuzive. Înainte de a te opune, este important să ştii bine ce a motivat-o. Va deveni mai simplu să explici de ce consideri că nu e o decizie bună. Trebuie să încetezi să-ţi vezi şefii ca pe nişte fiinţe atotputernice. În momentul în care vorbeşti despre tine, relaţia se schimbă. Poate decizia nu şi-o va schimba, dar te va asculta fără să suferi consecinţe dăunătoare şi-i vei câştiga respectul.
Să te plângi de condiţiile de lucru. Nu vei putea aştepta din partea superiorului ierarhic, mai ales dacă este departe de tine, să înţeleagă ce dificultăţi ai. Important este să nu formulezi o plângere generală, ci ceva punctual: „Şedinţele de la ora 18 mă împiedică să îmi iau copilul de la grădiniţă. Cum mă puteţi ajuta?”.
Să spui „Nu” unei cereri care-ţi degradează valorile. Cine îţi cunoaşte valorile personale la locul de muncă? Nu face greşeala în a crede că cei de mai sus le ştiu deja. Înainte de a spune „nu”, gândeşte-te că este un moment unic de a le face cunoscute şi de a semnala ceea ce te deranjează. Crezi că ceea ce ţi se cere este incorect? Nu începe cu „este o escrocherie”, ci mai curând cu „ceea ce mi se cere, îmi contrazice valorile”. Astfel, vorbeşti doar despre tine. Care este riscul? Să faci să se nască întrebări şi în mintea altora. În tot cazul, să deschizi un spaţiu de dialog real.
Să iei apărarea unui coleg ameninţat. Salariatul nu are rolul de a o face pe cavalerul pe cal alb între şef şi alt angajat. În cazul unei concedieri, elemente pe care nu le cunoşti pot avea repercusiuni şi asupra ta. În caz de hărţuire însă, este important să fii alături de coleg. Să îl asculţi vorbind despre ceea ce simte sau gândeşte, ajutându-l astfel să evalueze corect situaţia.
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia