INEDIT / În Moldova va fi deschisă prima fabrică de viori
Investiţia este făcută de cel mai mare producător de instrumente muzicale din lemn din Europa. La întrerpindere vor munci 20 de meşteri, foşti constructori sau şoferi, care au deprins măiestria, timp de trei luni, la fabrica din Reghin, Romînia.
Satul Feteşti, din raionul Edineţ, ar putea deveni, în scurt timp, unul dintre cele mai muzicale din ţară.
Meşterii de aici vor crea viori şi violoncele, care vor ajunge în lumea mare. Cei drept, instrumentele vor fi produse în varianta albă, ulterior fiind trimise la cea mai mare fabrică specializată din Europa, cea din oraşul Reghin din Romînia. Acolo, viorile vor fi vopsite şi trase strunele. Meşterii moldoveni care vor produce viorile sînt foşti constructori sau chiar şoferi.
„M-au dus la curbătorie şi cînd am luat lamelele prima dată în mînă îmi părea că e ceva greu. Pe urmă peste patru zile m-au dus să fac forme şi făceam cîte două patru pe zi, la urmă am ajuns că făceam 10,11 forme”, a povestit şeful-adjunct la Fabrica de viori, Alexandru Baziuc.
Pînă ca o vioară să ajungă pe mîna muzicienilor, aceasta trebuie să treacă mai întîi prin alte 22 de mîini dibace.
Dacă bărbaţii vor crea formele viorilor, atunci femeile vor avea grijă de aspectul acestora.
„Lucrez la maşină acolo la şlefuit şi mecanic. Merg la maşină le fac colţurile, pe urma fac faţa. Pe urmă după ce le şlefuiesc la maşină le dăm la filetat. Noi avem grijă ca faţa să devină perfectă”, a spus meşterul, Maria Chetraru.
În timp ce în secţia viori vor fi 20 de meşteri, atunci la producţia violoncelelor va participa doar unul singur. Totuşi, pînă vor fi puse în funcţiune utilajele din fabrică mai sînt două săptămîni, timp în care proprietarul din Romînia încearcă să facă ultimele amenajări.
Primarul satului Feteşti spune că noua fabrică va cînta în struna bugetului localităţii, iar autorităţile ştiu deja în ce proiecte vor investi banii din impozite.
„Dacă să luăm impozitul pe venit din salariu, cam se ridică pînă la 500 de mii. 375 de mii vin în bugetul local şi 175 de mii în bugetul raional. Avem foarte multe găuri, avem stadion pe care îl vom amenaja în primul rînd”, a comunicat primarul satului Feteşti, Edineţ, Ion Munteanu. La Feteşti vor fi create, zilnic, peste 20 de viori şi şase violoncele. Iar Fabrica din Reghin produce anual peste 100 de mii de instrumente muzicale, care ajung la consumatorii de muzică americani, japonezi, europeni, iar mai nou în Brazilia.
Sursa: noi.md