Politică

Inovațiile alegerilor parlamentare 2014

În pragul alegerilor, TIMPUL vă pune la dispoziție informațiile necesare pentru a nu avea dificultăți atunci când veți merge la votare.

Echipament nou în secțiile de votare

În acest an Comisia Electorală Centrală (CEC) va renunţa la perdelele, folosite până acum, şi la urnele din lemn. Cele aproximativ 2 000 de secţii de votare au primit deja echipamente noi. Potrivit reprezentanților CEC, urnele de vot sunt fumurii și sunt confecționate din plastic, iar cabinele de vot nu vor mai avea perdea. Acestea vor fi instalate cu pereţii spre membrii biroului electoral. În acest mod va fi asigurat secretul votului. De asemenea, în birourile electorale vor fi cabine şi pentru persoanele cu nevoi speciale, iar la intrare vor fi instalate rampe de acces.


Cabinele de votare au înălțimea de 1.7 metri și nu vor avea perdele (SURSA: CEC.MD)


Așa vor arăta urnele de vot

Noul echipament a costat 436.270 de dolari SUA. Cea mai mare parte din sumă a fost oferită în cadrul unui program de asistenţă tehnică al Guvernului Suediei, iar cabinele şi urnele noi vor fi utilizate la cel puţin patru scrutine.

În premieră votanții vor fi înregistrați online

Tot pentru prima dată, pe lângă membrii biroului şi observatori, în secţiile de votare vor fi şi doi operatori care vor verifica datele de identitate ale votanţilor în Registrul electronic al alegătorilor şi vor înregistra participarea la votare.

Conform unui comunicat de la CEC, pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de laptopuri, fiind repartizate câte două pentru fiecare birou electoral. În ziua alegerilor, operatorii vor verifica datele de identitate ale votanților în Registru de Stat al Alegătorului şi vor înregistra online participarea acestora la votare. După totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite informaţia la CEC.

Plicul-șablon, o soluție pentru persoanele cu dizabilități de vedere

Un alt element nou, care va fi implementat la următoarele alegeri, este posibilitatea persoanelor cu dizabilităţi de vedere de a putea vota în cabină fără ajutorul unei alte persoane. Potrivit instrucţiunii privind testarea procedurii de votare, ei vor putea utiliza plicul-şablon aprobat de CEC.

Spre exemplu, alegătorii care nu văd vor introduce buletinul de vot în plicul–şablon, vor face alegerea, după care acesta va fi extras şi aruncat în urna de vot.


Cu ajutorul plicului-șablon persoanele cu dizabilități de vedere vor putea vota singure

Plicurile-şablon vor fi utilizate în 57 de birouri electorale din ţară. În Chişinău aceste plicuri vor fi repartizate în opt secţii de votare.
Conform legislaţiei, atunci când intră în cabina de vot, persoanele cu dizabilităţi de vedere pot solicita ajutorul unei persoane terţe.

Cetățenii cu pașapoarte sovietice nu vor putea vota

Alt lucru nou este faptul că cetăţenii R. Moldova, care au acte de identitate de tip sovietic, nu vor mai putea vota cu acestea. Asta pentru că deputaţii au aprobat, în luna aprilie 2014, un proiect de lege care prevede modificări şi completări la Codul electoral și ce interzice votarea în baza paşaportului sovietic.

Conform datelor oficiale, în prezent peste 200 de mii de persoane din R. Moldova, inclusiv circa 6 mii din stânga Nistrului, deţin paşapoarte de tip sovietic. Noile acte au început să fie eliberate începând cu 7 martie 2013.

Actele de identitate expirate nu constituie o problemă

Un element care nu este nou, dar care trebuie reținut, este posibilitatea cetățenilor R. Moldova de a participa la alegeri cu actele de identitate care au termenul de valabilitate expirat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către membrii CEC.

Totodată în perioada 25 – 30 noiembrie buletinul de identitate provizoriu este eliberat gratuit titularilor de acte de identitate cu statut „nevalabil”, inclusiv deținătorilor de pașapoarte de tip sovietic, care din anumite considerente nu au obținut buletinul de identitate, cetățenilor ale căror acte sunt pierdute/furate sau care anterior nu au deținut acte de identitate.

Potrivit datelor statistice, pentru participarea la scrutinele electorale din anii 2009 – 2011 au fost solicitate, în mod gratuit, peste 4500 de acte de identitate provizorii.

Persoanele bolnave pot vota acasă

Conform regulamentului, alegătorii care din cauza problemelor de sănătate sau alte motive temeinice nu vor putea ajunge la secţiile de votare pe 30 noiembrie, îşi vor putea exprima opţiunea în propria casă. Pentru acest lucru cetăţeanul trebuie să depună o cerere în care solicită biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.

Cererile se fac în scris, începând cu două săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi un certificat medical.

Cei din diasporă vor semna pentru abținerea de la vot multiplu

Alt element inovator îi vizează doar pe cetățenii R. Moldova de peste hotare. CEC a adoptat o procedură simplificată care îi va obliga pe reprezentanții diasporei să semneze pentru abţinerea de la vot multiplu direct. Astfel, listele electorale de bază şi cele suplimentare, pentru secţiile de votare din afara ţării, vor fi completate cu o rubrică nouă care va avea următorul conţinut: „Semnez, conform art.53 alin. (31) din Codul electoral şi declar pe propria răspundere că mă voi abţine de la votarea multiplă”.

Totodată, în România vor fi deschise trei secţii de votare noi în orașele Iași, Suceava și Bacău față de alegerile parlamentare din 2010.
Din cele 95 de secţii din afara ţării, cele mai multe, 25, vor funcţiona în Italia, 11 în România, şase în SUA, câte cinci în Federaţia Rusă şi Portugalia şi câte patru în Franţa şi Spania.

Pentru scrutinul din 30 noiembrie 2014 au fost constituite 2066 de secţii de votare. Alegerile parlamentare vor costa bugetul de stat 52 de milioane de lei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *