Social

Întărirea securității și apărării a R. Moldova, discutată cu în cadrul întrevederii prim-ministrului Recean cu membrii delegației Parlamentului European

Măsurile de sporire a cooperării în domeniul securității și apărării, dezvoltarea economică, sporirea rezilienței în fața amenințărilor hibride și parcursul de integrare europeană a țării noastre au fost discutate în cadrul întrevederii prim-ministrului Dorin Recean cu membrii delegației Parlamentului European, condusă de europarlamentara Nathalie Loiseau, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Șeful Executivului a apreciat sprijinul Parlamentului European în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, aprobarea recentă a asistenței financiare suplimentare, în valoare de 145 milioane de euro, pentru țara noastră. Prim-ministrul a menționat că Guvernul este antrenat plenar în implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene precum și în relansarea sectorului economic, afectat de consecințele războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. 

„Prioritatea noastră este dezvoltarea sectorului economic, cu accent pe implementarea proiectelor pentru eficiență energetică, dezvoltarea infrastructurii și diversificarea pieței de desfacere în beneficiul cetățenilor noștri. De asemenea, avem o agendă impunătoare pentru debirocratizarea economiei, digitalizarea proceselor în serviciul public, continuăm reformele deloc ușoare în sectorul justiției. Toate aceste acțiuni sunt îndreptate spre un viitor european și o transformare durabilă a Republicii Moldova”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

Oficialii s-au mai referit la măsurile de consolidare a securității regionale, un pas important fiind deschiderea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova, sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). De asemenea, a fost apreciată activitatea Misiunii UE de Asistență la Frontieră în Moldova și Ucraina, care monitorizează și asigură traficul în siguranță la granița moldo-ucraineană.

Membrii Parlamentului European și-au exprimat recunoștința pentru gestionarea eficientă a crizei refugiaților și măsurile autorităților în asigurarea păcii și stabilității în regiune. Europarlamentarii au comunicat deschiderea în implementarea agendei europene și în procesul de luptă cu amenințările la adresa securității în regiune. „O Europă extinsă trebuie să fie o Europă mai rezilientă. Acest lucru trebuie să fie un succes colectiv”, a menționat șefa delegației, Nathalie Loiseau.

Din componența delegației europene au făcut parte europarlamentarii: Nathalie Loiseau (Renew), Eugen Tomac (Partidul Popular European), Arnaud Danjean (Partidul Popular European), Assita Kanko (Conservatorii și Reformiștii Europeni), Viola von Cramon-Taubadel (Grupul Verzilor) și Jean-Lin Lacapelle (Partidul Identitate și Democrație).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *