Opinii și Editoriale

Interimatul – o situație de luat în seamă?

Nu că ar munci cu adevărat, dar e vorba de o campanie electorală mascată. Pentru ca brusc oamenilor să li se pară că guvernarea muncește. Și, de fapt, nu doar guvernarea, în orice instituție în care conducerea e decisă prin vot, lucrurile stau la fel.

Cred că ați observat că s-au înmulțit „proiectele” în ultimele trei luni. Nu degeaba. Ne așteaptă alegerile în iarna asta. Și atunci toți, de la mic la mare, au devenit harnici și înțelegători, dispuși să asculte ofurile populației. Până după alegeri. Apoi cei puși la conducere de noi se vor apuca de muncit abia în primăvara anului 2022.

M-am gândit serios la aceste lucruri, fiindcă în această vară am avut mai mulți oaspeți din România și din străinătate. Prima observație a oaspeților, în ciuda convingerilor noastre, a fost următoarea: ce curat e Chișinăul! Ba mai mult, oaspeții au observat cum cei de la Spații Verzi curăță, după ploi, până și picioarele băncilor din parcuri.

Alți oaspeți au insistat – lucru deja obișnuit pentru noi – pe copacii din oraș. Au observat că acolo unde un copac a fost tăiat anii trecuți, deja a fost plantat unul nou. Și e adevărat. În acest ritm vom rămâne pe mai departe cel mai verde oraș. Una din puținele bucurii și consolări. Așa că atunci când vizitatorii ne spun că orașul e curat și verde, noi dăm afirmativ din cap.

Noi nu o să ne apucăm să le stricăm iluziile, ne bucurăm, până la urmă Chișinăul e orașul nostru și îl iubim. Dar simțim cum ne cuprinde un zâmbet amar. Fiindcă noi știm foarte clar că lucrurile nu sunt tocmai cum se observă la prima vedere.

Însă e un aspect care, dacă nu ar fi trist, m-ar amuza. Evoluția ciudată a Chișinăului pe timp de interimat. Cu primar ales, dar invalidat de justiție (a se citi: putere), în Chișinău lucrurile par să se miște în direcția bună. E într-adevăr curat, se mai repară câte o stradă, se mai câștigă câte un proiect.

Și nu pot să nu mă întreb: se lucrează în Chișinău în general sau doar fiindcă avem primari interimari? Pentru că aici nu se mai poate aplica regula celor șase luni înainte de alegeri. Un primar interimar trebuie să convingă zilnic, mai ales dacă are de gând să rămână în politică. Chiar dacă, de exemplu, Silvia Radu nu a trecut de turul I la alegerile pentru Primăria Chișinăului, cele 17,55% (deloc puține!) i-au fost aduse de perioada de interimat.

Și atunci, dacă stăm strâmb și judecăm drept, toți cei care se vor perinda ca interimari pe la Primărie, vor munci mai mult și mai bine decât un primar mandatat pentru patru ani. Mai ales, în condițiile în care, după cum bine am văzut, în țara asta nu am fost lăsați să ne alegem propriul primar.

Așa că vedeți ce faceți în iarnă cu ștampila de vot.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *