ActualitateSănătate

Intervenția, realizată de medicul Cătălin Badiu

Pacient cu o afecţiune cardiacă gravă, supus unei intervenţii minim invazive de reconstruire a valvei mitrale: Intervenția a fost făcută de medicul Cătălin Badiu Un pacient cu o afecţiune cardiacă gravă a fost supus unei intervenţii minim invazive de reconstruire a valvei mitrale, care a durat aproximativ două ore şi jumătate, incizia realizată fiind de 4 centimetri. Medicul Cătălin Badiu, cel care a realizat intervenţia, a explicat că valva bolnavă nu a fost înlocuită cu o proteză, ci a fost reparată din ţesutul pacientului, subliniind că procedura permite o recuperare ”mult mai rapidă şi de obicei şi mai uşoară şi mai lipsită de dureri”. Pacientul a fost diagnosticat cu insuficienţă mitrală severă, o afecţiune cardiacă în care ambele foiţe ale valvei mitrale prolabeaza făcând ca una dintre valvele inimii să nu se închidă corespunzător. Intervenţia a fost realizată de Conf. Dr. Cătălin Badiu, medic primar chirurgie cardiovasculară.

“Vorbim despre un pacient care a fost diagnosticat cu insuficienţă mitrală severă. În cazul acestor pacienţi de cele mai multe ori este recomandată o reconstrucţie valvulară, adică o operaţie la care nu înlocuim valva bolnavă cu o proteză, ci reparăm din ţesutul pacientului acea valvă în aşa fel încât pacientul să poată trăi mai departe cu o valvă perfect funcţională. Operaţia este făcută printr-o incizie de aproximativ patru centimetri, prin abordul minim invaziz. Trauma pentru pacient este cea mai mică traumă posibil şi îi permite o recuperare mult mai rapidă şi de obicei şi mai uşoară şi mai lipsită de dureri”, a explicat medicul Cătălin Badiu. El a precizat că această intervenţie durează aproximativ două ore şi jumătate şi are multiple avantaje pentru pacient.

“În cadrul acestei intervenţii, reconstrucţia de valvă mitrală, operaţia durează aproximativ două ore şi jumătate, în funcţie de complexitatea patologiei. Avantajele principale ale operaţiei minim invazive sunt recuperarea mai rapidă a pacientului, necesarul mult mai redus de produse de sânge şi durerea redusă, nu în ultimul rând, partea estetică care este semnificativ mai avantajoasă pentru pacient”, a explicat medicul primar de chirurgie cardiovasculară. După operaţie, pacientul este monitorizat în unitatea de terapie intensivă pentru 24 – 36 de ore, iar externarea are loc la cinci – şapte zile de la intervenţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *