Interviu acordat agenţiei Moldpres de către fostul premier al Republicii Moldova, Vladimir Filat
– V.F.: Nu cred că putem folosi cuvîntul „mulţi” în acest context. Mai corect ar fi să spunem că a fost o surpriză pentru acei, care-şi doreau cu tot dinadinsul declanşarea alegerilor parlamentare anticipate şi aruncarea ţării într-un haos politic total, pentru acei care au pus mai presus de interesele ţării interesele personale şi cele ale partidelor din care fac parte. Admit că pentru aceştia crearea noii coaliţii majoritare a fost o surpriză neplăcută, la fel ca şi învestirea noului Guvern. Pentru majoritatea cetăţenilor însă (şi eu vorbesc în cunoştinţă de cauză, dat fiind faptul că am un contact permanent cu oamenii) evoluţia şi finalitatea evenimentelor, care ţinteau spre asigurarea Republicii Moldova cu stabilitate a fost una logică. Oameni s-au săturat de dispute interminabile, de măceluri politice, de reglări de conturi şi îşi doresc ca Republica Moldova să se dezvolte în condiţii de stabilitate. Anume de aici am pornit atunci cînd am demarat procesul de negocieri, iar ulterior am ajuns la decizia de a crea o nouă coaliţie şi un nou Guvern.
– Dle Filat, totuşi, persistă ideea că formaţiunea pe care o conduceţi din nou a cedat, poate chiar mai mult decît ar fi trebuit.
– Toate cedările pe care le-am făcut au fost în numele stabilităţii şi viitorului democratic şi european al Republicii Moldova. Voi aminti că PLDM a făcut cedări semnificative şi în 2009, cînd a trebuit să ne asumăm cea mai grea povară din actul de guvernare, şi în 2010, cînd a trebuit să facem concesii de ordin major numai pentru a asigura Republica Moldova cu o guvernare pro-europeană şi în 2001, cînd era pusă în joc guvernarea democratică a municipiului Chişinău, dar şi în anii ce au urmat, cînd viitorul guvernării democratice a Republicii Moldova a fost pus în pericol de nenumărate ori. Pentru PLDM este foarte important ca toate acele angajamente asumate în faţa cetăţenilor să fie îndeplinite, iar oamenilor să le fie oferit un trai decent într-un stat democratic şi european.
– Care, în opinia dvs. trebuie să fie priorităţile noului Guvern?
– Actualul Guvern are aceleaşi priorităţi ca şi precedentele două şi e firesc să fie aşa. Pentru că, atunci cînd am purces la negocieri privind crearea noului Guvern, am pus accentul anume pe necesitatea continuării reformelor, cursului de democratizare şi europenizare a societăţii, a procesului de reglementare transnistreană, de descentralizare (aici aş menţiona importanţa adoptării cît mai urgente a Legii finanţele publice locale) etc. Cu toţii ne dorim să trăim într-un stat integru, dezvoltat, democratic, european şi cu un înalt nivel de prosperitate şi pentru aceasta trebuie să muncim. Aici mă refer nu doar la echipa guvernamentală, ci la toţi cetăţenii noştri, care merită un trai mai bun.
– Dvs., personal, cu ce vă ocupaţi acum? Care este locul dvs. în echipa guvernamentală?
– Eu sînt liderul Partidului Libera Democrat din Moldova, formaţiune care are cea mai mare pondere în noua coaliţie de guvernare. O bună parte din membrii actualei echipe guvernamentale au fost delegaţi în funcţii de partidul pe care am onoarea să-l conduc. Avem 31 de deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova, dar şi o impresionantă prezenţă în organele puterii locale. În acest condiţii, este evident că responsabilitatea pentru buna administrare a treburilor în ţară revine atît partidului, cît şi mie personal, în calitatea mea de lider. De asemenea, aş dori să vă amintesc că acordul de constituire al noii coaliţii de guvernare (care este unul public şi pe care-l poate citi oricine) prevede mai multe organe colective de consultare şi de adoptare a deciziilor cu impact direct asupra actului de guvernare al ţării. Şi aici rolul şi responsabilitatea liderilor entităţilor politice ce au constituit AIE este unul foarte şi foarte mare.
În plus, aş vrea să menţionez că, odată cu plecarea din funcţia de Prim-ministru, eu nu m-am detaşat de acele procese pe care le-am avut în administrare. Spre exemplu, la fiecare cîteva zile mă deplasez în localităţi, unde mă documentez asupra modului în care se implementează proiectele de importanţă naţională, demarate anterior.
Vreau să vă spun că responsabilitatea pentru actul de guvernare este una comună şi vom munci împreună pentru consolidarea instituţiilor statului, pentru dezvoltarea ţării pe calea aleasă anterior.
– Vladimir Voronin a declarat, în cadrul unui interviu, că guvernarea este una iresponsabilă şi dependentă de granturi, o guvernare ilegală chiar.
– Asemenea afirmaţii se încadrează lejer într-o astfel de noţiune ca „atac asupra Moldovei”. În orice stat, opoziţia joaca un rol important. Opoziţia are drepturi, dar şi obligaţiuni şi, în primul rînd, este datoare să respecte legea, ţara, să contribuie la dezvoltarea statului. Dorinţa PCRM de a provoca alegeri anticipate este una clară, dar trebuie să se ţină cont şi de situaţia reală, de norma legală şi de voinţa alegătorilor.
De fapt, comuniştii tot timpul au avut o atitudine distructivă şi de vădit dispreţ în raport cu ţara şi cu cetăţenii. Cît face doar „moştenirea” pe care au lăsat-o în anul 2009 – o ţară izolată în plan extern, cu un deficit bugetar de peste 8 mlrd. lei, cu o economie nefuncţională, ameninţată real de faliment etc. Astăzi nu putem spune că totul e bine, dar, cu toate problemele care sînt, noi avem o ţară înconjurată de prieteni, cu o politică externă eficientă, cu o agendă europeană clară, cu proiecte de investiţii în infrastructură, în domeniul social, în sănătate, cu un buget net superior celui care era în 2009. Evident, celor din PCRM nu le convine acest lucru, deşi, dacă se gîndeau cîtuşi de puţin la ţară şi la oameni, înţelegeau că Moldova are acum nevoie mai mult ca oricînd de stabilitate şi de continuarea proceselor de dezvoltare începute anterior. Apropo, pe mine nu mă miră comportamentul şi declaraţiile liderului PCRM, dar mă miră faptul că acestea coincid cu luările de poziţie din ultima perioadă ale lui Mihai Ghimpu.
– Acelaşi Vladimir Voronin a făcut declaraţii destul de dure referitor la relaţiile cu Rusia, soluţionarea problemei transnistrene, securitatea energetică a ţării etc.
– Referitor la relaţiile externe ale Moldovei, aş vrea să menţionez că cei din PCRM se răzgîndesc cam repede. Cît au fost la guvernare au pledat ba pentru integrare în structurile estice, ba pentru democraţie şi integrare europeană. În rezultat, au ajuns să certe Moldova şi cu Rusia, şi cu Uniunea Europeană. Noi pledăm pentru un viitor european al Republicii Moldova şi pentru relaţii strategice cu Federaţia Rusă. Iar declaraţiile lui Vladimir Voronin poartă un caracter speculativ.
Cît despre declaraţiile liderului PCRM privind securitatea energetică a Republicii Moldova, vreau să vă spun că anume comuniştii au ignorat-o foarte mult timp. Pe durata a opt ani ei nu au făcut nimic altceva decît să creeze condiţii pentru creşterea dependenţei RM de un singur furnizor de energie şi să faciliteze scumpirea produselor energetice. Din cauza acestei iresponsabilităţi astăzi plătim un preţ atît de mare. Cît priveşte acţiunile noastre, aş vrea să spun că, în doar trei ani, am reuşit să aprobăm strategia privind securitatea energetică, să lansăm proiecte care au vizat sporirea eficienţei energetice, energia regenerabilă şi cel mai important este că a început construcţia gazoductului Iasi-Ungheni, am lansat procesul care vizează interconectarea reţelelor de energie electrică la cele europene. Toate aceste acţiuni vin să garanteze diversitatea surselor energetice pentru Republica Moldova şi să consolideze securitatea energetică.
– Nu pot să nu vă întreb şi de ameninţările opoziţiei comuniste de a declanşa proteste împotriva guvernării.
– Revanşismul şi dorinţa de a crea haos, de a scinda societatea şi de a chema oamenii pe baricade sînt elemente definitorii ale acestui partid. Eu pot să spun însă că acum Moldova este mai fermă ca oricînd în opţiunea sa europeană. Acum Moldova are nevoie de stabilitate politică pentru a asigura o creştere economică durabilă, care va genera noi locuri de muncă. Moldova are nevoie de viteză în implementarea reformelor, în implementarea agendei de integrare europeană şi a proiectelor pe care le-am demarat anterior. În context aş vrea să menţionez că toate acele proiecte care se implementează cu suportul partenerilor noştri externi nu doar modernizează ţara, ci şi creează locuri de muncă, susţin sectorul real al economiei. Vă dau un singur exemplu: doar la reparaţia unui drum naţional au fost angajaţi circa 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova. Aceştia sînt 500 de părinţi care stau acasă alături de copii lor.
Mă miră că acei care ameninţă astăzi cu proteste au renunţat atît de uşor la agenda lor socială. Mă miră că nu-şi doresc ca Moldova să se mişte înainte, iar oamenii să trăiască mai bine. Dar, sînt sigur că în final alegătorii îi vor taxa pe toţi după merit, inclusiv pe acei care-şi doresc ca în Moldova să fie din nou haos.
– Dle Filat, cu ce vă veţi ocupa în continuare?
– Şi eu, şi partidul pe care-l conduc, colegii din Parlament, Guvern, administraţia publică locală vom continua să muncim pentru asigurarea unui prezent şi a unui viitor demn Republicii Moldova. Şi sper din toată inima că la fel vor proceda şi alţi actori politici care au posibilitate şi capacitate de a contribui la dezvoltarea ţării noastre.
Sursa: Moldpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!