Interviu

Interviu cu ambasadorul Poloniei la Chișinău, Excelența Sa, Artur Michałski: „Cetățenii moldoveni trebuie să simtă că sunt aproape de împlinirea unui țel”

De jumătate de an se află în Republica Moldova și învață intens limba română. A reușit să vadă multe locuri pitorești în țara noastră și să se convingă că cetățenii moldoveni vor cu adevărat să modernizeze statul în care locuiesc. Am discutat despre viitorul european al Republicii Moldova în ajunul zilei în care parlamentul urma să voteze un nou guvern. 

– Dle Michałski, anterior, ați lucrat la ambasadele din Moscova și Washington, iar în octombrie 2012 ați fost numit ambasador în Republica Moldova, o țară mică, vecină cu Uniunea Europeană. Cum apreciați această traiectorie în cariera dvs. de diplomat?

– Sunt ambasador pentru prima oară. În serviciul diplomatic am început să lucrez la sfârșitul anului 1990, în perioada marilor schimbări din Polonia. Am lucrat la ambasadele din Moscova, Washington, Ottawa. Aceste oraşe sunt desigur capitalele unor state puternice, dar lumea e diversă şi eu mă bucur că am ajuns în Republica Moldova, o ţară care menţine relaţii apropiate cu Polonia şi îşi doreşte foarte mult să continue procesul de integrare în Uniunea Europeană. E un proces fascinant şi sunt mulţumit că mă aflu în această perioadă la Chişinău.

– În opinia mea, integrarea europeană este, înainte de toate, un proces dificil.

– Desigur, este un proces dificil. Mă aflu în Moldova mai mult de o jumătate de an și am observat că există momente grele. În ultimele luni am asistat la evoluţia unei crize politice interne, la pierderea încrederii dintre componentele fostei Alianțe pentru Integrare Europeană. În același timp, văd cât de multe lucruri s-au realizat pentru modernizarea R. Moldova în ultimii ani de guvernare. Ați obținut rezultate foarte bune. Cred că aceste realizări nu trebuie ratate.

„Moldova are șanse mari să parafeze Acordul de Asociere cu UE”

– Polonia rămâne optimistă în ceea ce priveşte viitorul european al Republicii Moldova?

– În ultimii ani, Moldova a demonstrat că are o determinare politică puternică necesară pentru a demara reformele şi a se apropia de UE. Europa şi, în special, Polonia, apreciază aceste eforturi. Noi ducem un dialog intensiv şi sprijinim năzuinţele proeuropene ale Moldovei. Ca dovadă sunt şi vizitele preşedintelui Bronislaw Komorowski, ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, şi a mareşalului Seimului polonez, Bogdan Borusewicz.

În toamnă, la Vilnius, va avea loc al treilea summit al Parteneriatului Estic. Dacă se va stabiliza situația internă şi formarea unui guvern, ceea ce cred că se va reuși cu siguranță, atunci R. Moldova are șanse mari ca la summitul de la Vilnius, sau chiar mai devreme, să parafeze Acordul de Asociere cu UE și Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv. De asemenea, va fi posibil înregistrarea unui progres important în procesul de liberalizare a regimului de vize. Totul poate fi făcut, doar că e nevoie de stabilitate politică și continuarea reformelor. Mi se pare că după atâția ani de investiții, inclusiv emoționale, moldovenii trebuie să aibă sentimentul că încheie o etapă, că au ajuns undeva, că sunt aproape de împlinirea unui țel. Acest sentiment e foarte important, mai ales, pentru tineri.

– Polonia este una din prietenele Republicii Moldova în drumul său spre Uniunea Europeană. În ce proiecte de asistență acordată țării noastre participă Polonia?

– Acordăm asistență de dezvoltare deja de aproape zece ani. E vorba de peste un milion de euro oferit anual pentru diverse proiecte. Ambasada coordonează peste zece proiecte în sumă de peste o sută de mii de euro care se referă la diferite forme de ajutor: consolidarea democrației, proiecte de caracter social, campanii de caritate, reparaţia spitalelor etc. De asemenea, am contribuit la deschiderea unui centru de asistenţă la Ialoveni care ajută autorităţile locale să acceseze surse de finanţare pentru proiectele lor.

Putem să ne împărtăşim experienţa, pentru că Polonia a reuşit să ducă la bun sfârşit modernizarea fundamentală a statului după ieşirea dintr-un sistem totalitar. Dar vreau să menţionez că niciodată ajutorul oferit nu va fi suficient. Contează, în primul rând, munca şi deciziile pe care le iau cetăţenii moldoveni.

– Pe 1 mai au fost anulate taxele consulare pentru vizele naționale poloneze. Ce urmări a avut această modificare?

– Polonia cu siguranţă nu este o destinaţie atât de populară cum ar, de exemplu, Italia pentru moldoveni. Cu toate acestea, în fiecare an acordăm circa 15 mii de vize de mai multe tipuri. Trebuie să remarc faptul că deputaţii ţărilor noastre colaborează foarte bine. Ministrul de Externe Radosław Sikorski a dat curs iniţiativei lor de a anula taxele consulare pentru vizele poloneze de lungă durată. Primim multe apeluri şi cereri pentru vize. Interesul din partea cetăţenilor a crescut.

– Oamenii de afaceri din Polonia au fost mereu îndemnați să vină în Republica Moldova. Ce i-ar stimula să investească în ţara noastră?

– Acum doi ani, polonezii au procurat Fabrica de zahăr din Cupcini. Sper că vor urma şi alte investiţii mari, deoarece Moldova este un stat binevoitor. Climatul de investiţii se bazează pe încredere. Se ştie că încrederea se obţine greu, dar poate fi pierdută într-o clipă. Investiţiile vin atunci când are loc reformarea consecventă a statului, aplicarea mecanismelor eficiente de luptă împotriva corupţiei, când există previzibilitate şi, înainte de toate, stabilitate politică. Turbulenţele îi fac pe investitori să ia deciziile mai greu. Cred că în acest domeniu sunt multe lucruri de făcut, dar trebuie să fim conştienţi că este un proces îndelungat.

„Adevărul istoric ajută la construirea unui viitor mai bun”

– Ați declarat odată în cadrul unei conferințe polono-ruse că destalinizarea ar fi în folosul Rusiei. Credeți că e valabilă această afirmație și în R. Moldova, care a fost afectată grav de politica stalinistă?

– În formarea unei societăţi moderne şi a unui stat democratic este important de a revedea propria istorie. Nu pentru a fi prizonierul ei, ci pentru a învăţa o lecţie şi a făuri un viitor mai bun. Perioada stalinistă este foarte bine cunoscută în Polonia, a fost un regim totalitar care a comis o mulţime de crime. Noi am reuşit să stabilim adevărul despre trecutul nostru nu doar în privinţa stalinismului. Clarificarea trecutului este necesară oriunde. Adevărul ajută la construirea viitorului, chiar dacă la început pare inutil sau dureros. Societatea moldovenească singură trebuie să decidă în ce mod va duce acest dialog cu trecutul său.

– Recent Ziua Europei a fost sărbătorită la Tiraspol. Are șanse Uniunea Europeană să fie atractivă în fața locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului?

– Consider că a fost un eveniment important. Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită la Tiraspol. Orăşelul european a avut mulţi vizitatori. Oamenii care locuiesc pe malul stâng al Nistrului nu au avut până atunci ocazia să se întâlnească direct cu europenii. Iar din lipsă de informaţie şi cunoaştere apar stereotipurile. Mi se pare că cel puţin astfel de evenimente apropie Europa de cetăţeni. Asta e important mai ales pentru generaţia tânără.

– Dle ambasador, locuiţi deja de câteva luni în Republica Moldova. Aţi reuşit să o cunoaşteţi mai bine?

– Călătoresc mult nu doar în scopuri de serviciu, dar şi cu familia. Chiar dacă nu sunt prea multe monumente de arhitectură, Republica Moldova are locuri pitoreşti şi mănăstiri foarte frumoase.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *