Sănătate

(Interviu) „Dacă înveți organismul de mic să fie cuminte, așa va fi tot restul vieții, dacă îl duci la McDonald`s, va fi gras și urât”

Totuși, crede cu tărie în altceva, și anume, că trebuie să ne ascultăm și să ne educăm propriul organism, întrucât acesta este mai individual decât am putea noi crede. Este vorba de Mariana Crețu, o tânără din Chișinău, care este convinsă că acest stil de alimentație este „calea spre adevăr”. 

– Mariana, fiind raw vegan de trei ani, poți să ne explici ce înseamnă alimentația raw și care sunt principiile acestui stil de a mânca?

– Dacă veganismul presupune excluderea tuturor produselor de origine animală (inclusiv ouă, pește, lactate), atunci raw veganismul presupune excluderea produselor de origine animală și consumul de hrană în stare crudă, fără a fi preparate termic. Sunt diferite „curente” ale raw veganismului: sunt extremiștii, care afirmă că sunt raw doar cei ce consumă alimentele 100% crude (rușii, ucrainenii etc.) și cei ce consideră că ești raw, dacă consumi crud în proporție de 60-80% (cei din Europa de Vest, americanii). Dacă sunt sau nu raw vegană, nu prea m-am gândit. Sunt perioade când consum 100% crud, sunt zile când procentul scade până la 50%. Important este ca în alimentația noastră zilnică să se regăsească fructele și legumele proaspete, la fel și nucile, semințele.

– Ți-a fost greu să renunți la anumite feluri de mâncare și să reziști anumitor pofte?



– Eu eram cel mai mare consumator de carne până să devin vegană. Puteam să o consum la mic dejun, prânz și cină, în aceeași zi. Și nu țineam post mai mult de o zi. Dar după ce am decis să îmi schimb modul de alimentație, nu am dus dorul cărnii niciun minut. Totul depinde de pregătirea psihologică și de hotărâre. Pot să am poftă de unele produse, mai degrabă nesănătoase, dar, iarăși, nu am principiul bătut în cuie și, dacă mai mănânc câteva bomboane, nu cred că voi fi dată afară din „tabăra” veganilor sau raw veganilor. Dacă devii vegan, raw veganismul vine ca bonus. A fi vegan nu înseamnă neapărat că te alimentezi corect și sănătos. Dar dacă totuși ții să ai o alimentație sănătoasă, ajungi inevitabil la raw. Raw înseamnă, de fapt, vitamine, minerale, enzime, proteine (!), care sunt exact în starea în care îi sunt necesare organismului nostru pentru a fi cât mai ușor asimilate.

– Ai avut motive mai serioase, poate legate de sănătate, pentru care ai început să consumi acest tip de meniuri?

– Fiecare are motivele sale pentru a ajunge vegan sau raw vegan. Nu este prea simplu să fii una sau alta din mai multe motive: lipsa alimentelor specifice în comerț, societate, prietenii, familia etc. Eu nu am făcut alegerea din principii etice (motivul predominant), ci din motive de sănătate. După o perioadă de „carnivorism” excesiv, am început să am probleme cu digestia și crize de dureri îngrozitoare. Și cum medicina noastră m-a dezamăgit de nenumărate ori, am decis să îmi caut singură un tratament. Am avut o perioadă de fanatism, în care stăteam nopțile și mă uitam la filme documentare despre raw food, tratamente naturiste etc. Atunci mi-am zis că, dacă oamenii se tratează de cancer, diabet, boli de inimă adoptând acest tip de alimentație, atunci problema mea va dispărea într-o clipă. Așa a și fost.

– Ce beneficii aduce un regim de viață bazat, în mare parte, pe alimente crude?

– Adoptând o alimentație vegană corectă, specifică propriului organism, atunci o să resimți doar beneficii. Pielea, părul, unghiile, chiar și mirosul corpului va fi altul. Devin mai sănătoase, părul mai strălucitor, pielea curată (fără acnee, coșuri, pete și alte probleme). Problemele digestive sunt primele care dispar, nici urmă de constipație, balonări, colici etc. Eu am scăpat de durerile menstruale de care suferă practic toate femeile în ziua de azi. Te simți extrem de ușor, de unde apare și tona de energie pe care o simți. Este un mit absolut fals ideea că veganii au puțină energie. E normal să avem un mic disconfort în perioada de tranziție, deoarece organismul nostru, care 20, 30 sau 40 de ani a fost alimentat cu toxine, îi trebuie un timp de acomodare la vitamine/ minerale etc. Are loc un proces de detoxifiere. Vestea bună este că prima etapă durează destul de puțin.

– Regimul raw vegan încing spiritele deopotrivă în rândul oamenilor de ştiinţă şi ale publicului larg, întrucât sunt voci care susţin că, fără gătit, n-am fi ajuns niciodată ceea ce suntem: omul modern, inteligent, cu un creier capabil de procese cognitive complexe. Tu ce părere ai despre aceasta?

– Nu sunt om de știință și nu mă pot pronunța asupra acestui fapt. Ceea ce pot afirma este că atât eu, cât și studiile arată faptul că numărul celor bolnavi de cancer, diabet, boli de inimă, boli digestive, afecțiuni neurologice etc. s-a dublat nu pur și simplu în ultimii 50 de ani. În SUA se spunea că oricare al treilea copil născut după 2000 are/va avea diabet. Copiii din ziua de azi nici nu au reușit să învețe să mănânce, dar au luat mai multe antibiotice decât părinții mei. Nu știu cât de interdependent este progresul nostru cu modul de alimentație, dar cu siguranță că starea sănătății noastre generale se datorează mediului și hranei necalitative.

„Organismul nostru este mult mai deștept decât noi”

– Studiile au arătat că unul dintre efectele unui regim bazat exclusiv pe alimente crude este deficitul energetic, de unde o marcată scăderea în greutate a celor care se apucă de dieta crudivoră. E adevărat?

– Fiind vegan sau raw vegan veți ajunge exact la greutatea la care organismul se simte bine. Și nu vă faceți griji. Organismul nostru este mult mai deștept decât noi și ne va arăta când greutatea este în plus sau când e prea slab. Noi nu trebuie să facem nimic altceva decât să-l ascultăm. Lipsa de energie se poate datora doar calității proaste a alimentelor, iar organismul nu primește cantitatea de nutrienți necesară și nicidecum modului vegan sau raw de alimentare. Energia vine din alimente calitative. Eu am slăbit la etapa de trecere la veganism, dar după asta au fost perioade în care chiar am luat în greutate.

– Marea majoritate a raw-foodiștilor consumă un procent de 75-80 crud și restul gătit vegetarian, precum supe de legume, preparate făcute la slow cooker, la temperatura sub 40 grade Celsius pe o perioadă mai lungă, la aburi, la cuptor, adică cât mai natural. Cum e în cazul tău?

– Eu încerc să mănânc cât mai mult crud și cât mai multe produse ecologice. În plus, îți ia foarte puțin timp pentru pregătire. Pentru slow cooking îți ia mult timp. Zilnic, beau sucuri naturale din legume, făcute de mine, sau smoothie-uri din fructe și legume. Legumele la aburi, fierte sau coapte, în schimb, îmi plac tare mult. Important este să nu grăbești procesul, ci să le lași la o temperatură joasă, constantă, pentru a se prepara în voie. Totuși, nu trebuie să uitam că, pe lângă faptul că mâncarea este combustibil, ea mai trebuie să ne aducă și plăcere, iar papilele gustative se educă.

– Poți oferi câteva sfaturi celor care vor să adopte acest stil de viață?

– Nu dau și nu am dat sfaturi, pentru că nu am cum să știu ce e bine sau rău pentru persoana X sau Y. În primul rând, eu am învățat să îmi ascult organismul. Dacă îmi apare o alergie, înseamnă că fructele uscate pe care le savurez din plin, în ultimul timp, trebuie reduse. Dacă am luat 3 kg în plus, înseamnă că nucile trebuie să se odihnească puțin pe raft. Nu am cumpărat sare și zahăr de câțiva ani. Prefer să mănânc acasă pentru a evita „tentațiile” din localurile publice. Beau foarte multă apă. Cred că depășesc cu succes limita de 2 litri. Beau sucuri naturale din legume (de la cel din fructe am dureri de cap din cauza excesului de glucide). Mănânc nuci și semințe pentru creier. De ceva timp, am renunțat la cafea, în favoarea ceaiului din ierburi. Chiar dacă prind vreo răceală, nu fug la farmacii. Beau ceai de ghimbir (bun la toate), beau suc din cătină albă și mă strădui să nu-mi îngreunez procesul de tratare cu produse greu digerabile. Evit pe cât e posibil produsele importate, prefer grădina părinților, a rudelor și a prietenilor. Îmi educ organismul în fiecare zi. El este ca un copil. Dacă îl înveți de mic să fie cuminte, așa va fi tot restul vieții, dacă îl duci la McDonald`s, va fi gras, urât și constipat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *