Actualitate

Întrebări fără răspuns! De ce tace Maia Sandu? Ucraina propune o structură internațională pentru eliberarea „transnistriei” de sub ocupația rusă

Președintele ucrainean propune o structură similară Platformei Crimeea, care să înlesnească eliberarea Transnistriei, Osetiei și a insulelor Kurile, ocupate de-facto de Federația Rusă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus crearea unor platforme internaționale pentru eliberarea teritoriilor ocupate din Moldova, Georgia și Japonia, aflate temporar sub controlul Federației Ruse.

Președintele a făcut propunerea pe 25 octombrie, la primul summit parlamentar al Platformei Internaționale a Crimeei, desfășurat la Zagreb.

Potrivit șefului statului ucrainean, platforma Crimeea poate fi punctul de plecare pentru implementarea acestor proiecte.

„Ar trebui să facem din formatul platformei Crimeei un punct de plecare pentru alte platforme umanitare și diplomatice care vor contribui la dezocuparea altor teritorii care au fost cândva înrobite – din Transnistria și Abhazia până în teritoriile nordice (Insulele Kurile — n.r.) ”, a îndemnat Zelenski.

Totodată, el a adăugat că „renașterea păcii reale” poate începe tocmai odată cu eliberarea Crimeei.

„Potențialul de agresiune al Rusiei va fi complet distrus atunci când steagul ucrainean va reveni la locul cuvenit – în orașele și satele din Crimeea. Crimeea trebuie eliberată de utilizarea sa de către Rusia ca cap de pod. Atunci lumea va simți că nu vor mai fi pierderi, iar oamenii vor simți că lumea devine mai sigură”, a subliniat președintele.

La reuniunea parlamentară a platformei Crimeea a participat din partea României și preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

Summitul parlamentar al Platformei Crimeea reprezintă un nou format de cooperare şi coordonare internaţională, lansat de Ucraina în acest an, iniţiativa fiind menită să încurajeze coordonarea activităţilor legislativelor naţionale şi adunărilor interparlamentare referitoare la ocuparea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă.

Amintim că pe 18 octombrie, Rada Supremă a Ucrainei a recunoscut Republica Cecenă ca teritoriu ocupat temporar de Federația Rusă.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, a declarat că „o Cecenie liberă va începe procesul de decolonizare a Federației Ruse și de distrugere a imperiului”.

„Cecenii sunt descendenții demni ai luptătorilor pentru independență – de la Shamil (Imam Shamil, liderul luptei de eliberare națională a popoarelor din Caucazul de Nord în timpul războiului caucazian din 1817-1864), până la Dudaiev (Dzhokhar Dudaiev, primul președinte al Republicii Cecene), a scris Danilov pe Twitter.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Asta demonstrează că politica în RM nu se face a Chișinău, ci în alte birouri. Asta a recunoscut-o și un ex-premier de la Bucuresti, că politica României nu se face la Bucuresti. Asta o demonstrează și sancțiunile SUA contra oligarhilor Plahotniuc, Șor etc Acum ce va întreprinde Chișinăul ?? Când miliardul de dolari devalizat va reveni în visteria RM, asta nu o spune nimeni. De ce presa din RM vorbeste de un oarecare miliard, nu omite să spune că e vorba echivalentul a 20 mld de LMD, plas penalitățile financiare pentru devalizare

  2. Cred ca este o sansa mare pentru RM sa puna capat acestei erezii a nistrenilor si sa termine pentru totdeauna asa numita Transnistria! Pacat ca nu se profita de oportunitate mai ales de actori politici la putere care zic ca sunt pentru “oportunitate”. Se vede ca aceste oportunitati conteaza cand sunt oale si blide de lins si cersit pe la occidentali nu cand exista o oportunitate reala sa randuiasca statul RM. Rusine!

  3. În 1990 (URSS încă exista), în săptămînalul „Literatura și Arta”, propuneam ca RSS Moldovenească și RSS Ucraineană să negocieze o graniță mai apropiată de realitățile etnice. Orașele Tiraspol și Rîbnița ar putea trece în componența Ucrainei (fără ele, separatismul transnistrean dispare), iar zonele majoritar moldovenești din Ucraina (sudul regiunii Cernăuți și vestul Bugeacului) ar putea trece în componența Moldovei. Dacă s-ar fi aplicat acest schimb de teritorii în 1990 războiul din Transnistria și toate problemele generate de el n-ar mai fi existat. În același timp ar fi poate singura cale de recuperare pașnică a satelor moldovenești rămase în Ucraina.
    https://mariusmioc.wordpress.com/2009/05/11/adversarul-vostru-electoral-e-partidul-comunist/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *