Actualitate

INVESTIGAȚIE RISE MOLDOVA: Afacerile familiei Stati și cele peste 50 de companii offshore (PanamaPapers)

#STATILEAKS. Este o altă scurgere de date în volum de peste 30 GB, obținute exclusiv de RISE Moldova.

PROIECTUL AFRICA

Pe continentul african familia Stati a început operațiunile petroliere în 2005, când a semnat primul contract cu Sudanul de Sud, o regiune din Sudan care a devenit independentă în 2011. 

Un rol cheie în afacerile petroliere și transportul de mărfuri din Kenya, Congo, Uganda și din Sudanul de Sud l-a avut Casco Petroleum Overseas Ltd, companie offshore fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile au fost împărțite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati, și Gabriel Stati (20%).

În mai multe note de serviciu obținute de jurnaliștii de la RISE, angajații de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situațiile în care i-au mituit pe funcționarii africani.

Primul document datează din 20 mai 2008. Atunci, Igor Garbuz, administratorul bazei Juba, cel mai mare oraș din Sudanul de Sud, i-a scris lui Ungureanu că un avion care transporta piese de schimb pentru Casco și a decolat de pe aeroportul din Nairobi (Kenya) cu destinația Juba avea o parte din marfă nesigilată. Acest aspect a atras atenția ofițerilor vamali care au verificat marfa. Rezultatul – informațiile din invoice nu coincideau cu marfa transportată, o parte fiind confiscată. „După ce i s-a dat mită în mărime de 200 paunzi sudanezi (200 de lire sud-sudaneze, echivalent a peste 30 USD), ofițerul vamal a eliberat marfa confiscată. Rog ca suma de 200 paunzi sudanezi achitată ofițerului vamal ca mită să fie casată”, subsemnează Garbuz.

Șase luni mai târziu, alți doi angajați de la Casco, Vasile Pascari și Vladimir Nesterenco îl informează pe Ungureanu despre un alt transport cu marfă pe ruta Kenya – Sudanul de Sud. Pentru că autocamionul care livra „oxigen” și mărfuri de uz casnic avea un tonaj mai mare decât cel permis de autoritățile kenyene, o instanță locală le-a aplicat șoferului, proprietarului mărfii și transportatorului o amendă de 246 mii KES (moneda kenyană – aproximativ 2400 dolari).

„După ce a fost plătită mita de 12 000 KES, suma a fost redusă la 30 000 (pentru fiecare persoană implicată în transport – n.r.), ceea ce constituie 90 mii KES, care a fost achitată de urgență pentru a nu reține transportul dat. Pentru reamplasare și divizarea mărfurilor au fost plătite suplimentar 9,5 mii KES. Deci suma totală este de 111 500 KES. Venim cu rugămintea de a deconta această sumă de 90 000 KES de pe Pascari și suma de 21 500 KES de pe Nesterenco, din cauză că nu am fost la curent cu modificările în legislația kenyană în privința folosirii drumurilor naționale”, susțin cei doi manageri de la baza din Nairobi.

În martie 2010, directorul de la Casco Petroleum Overseas Ltd a primit o altă notă de serviciu de la un manager din baza Kampala (Uganda), prin care este informat că angajații de la Casco au mituit poliția rutieră ugandeză, deoarece un camion care făcea un transport intern avea anvelopele în stare avansată de degradare și circula fără asigurare. Poliția a sechestrat camionul, iar după ce a fost achitată mita, acesta a fost lăsat să-și continue drumul. 

AFACERILE ȘI PROPRIETĂȚILE DIN MOLDOVA

Familia Stati deține în Republica Moldova mai multe afaceri și proprietăți, în mod direct, pe numele membrilor de familie, dar și prin intermediul unor companii offshore.

Anatolie STATI are 64 de ani și este unul dintre cei mai bogați moldoveni. În 1994 a fondat grupul financiar Ascom-Grup, care are la activ un capital social de peste patru milioane de lei și deține peste 20 de terenuri și oficii. 

Sediul Ascom se află într-o clădire-palat de pe str. Mateevici, 75, din Chișinău. Imobilul, estimat în 2009 la peste 70 milioane de lei, este deținut de societatea pe acțiuni Novitas, fondată de Anatolie, Larisa și Gabriel Stati.

De-a lungul anilor, la Ascom, Anatolie Stati i-a avut în subordine pe Iurie Leancă – fost premier, Eugen Carpov – fost vice-premier pentru Reintegrare și pe Anatol Șalaru – actualul ministru al Apărării.

În Republica Moldova, magnatul mai este asociat unic în compania de comerț Adamant SRL, și administrează Reprezentanța la Chișinău al East-West International din Luxembrug. În 2014, East-West International a luat în locațiune mai multe imobile situate pe teritoriul „Castelului Stati” din comuna Trușeni.

Tot în Trușeni, el are în proprietate peste 1 000 de terenuri.

Larisa STATI, soția magnatului, are 58 de ani. Este asociată cu 40% în compania Sand Explorer SRL, specializată în extragerea substanțelor minerale, îmbutelierea apelor minerale și naturale potabile. 

Gabriel STATI (fiul) are 39 de ani și este vicepreședinte la Ascom. El figurează ca asociat în companiile petroliere Stati Oil (100%) și Stati&Company (100%), Agenția de securitate Gast-Grup (99%), Agenția Pronationalsport (90%), Firma GI-Marketing SRL (100%) și Tipografia „PRAG-3″ (30%). 

Prin intermediul companiei offshore Hanwell Group LTD din Insulele Virgine Britanice, Gabriel a fondat la Chișinău firma Stal-Petrol, care deține un capital social de aproape 40 milioane lei
. La rândul său, Stal-Petrol este proprietar al mai multor imobile de pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform informațiilor cadastrale, Gabriel Stati este proprietarul terenului de la Trușeni pe care a fost construit „Castelul Stati”. De asemenea, acesta este proprietarul unei case de lux din sect. Buiucani.

În 2010, Gabriel a intrat în politică și a fost candidat independent la alegerile parlamentare din același an, însă nu a reușit să intre și în Parlament pentru că nu a acumulat suficiente voturi.

Nicoleta STATI (fiica) are 35 de ani și deține firma de publicitate Nicomedia SRL. Ea este pictoriță, directoarea Liceului academic de arte plastice „Igor Vieru” și fondatoarea Academiei de Pictură „Stati Art”. În 2011, Saif Gaddafi, fiul fostului dictator libian, a venit la Chișinău la invitația Nicoletei Stati pentru a participa la o expoziție de pictură.

Dumitru STATI (nepot) are 14 ani și este fiul Nicoletei Stati. În 2014, la vârsta de 12 ani a devenit proprietarul „Castelului Stati” din Trușeni, prin intermediul firmei Vila Demetra SRL, în care este asociat unic.

Investigația integrală o puteți găsi pe
site-ul celor de la RISE Moldova…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *