Actualitate

(INVESTIGAȚIE ZDG) Șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției ”fără casă” și cu rude în sistem

Până atunci, omul legii, care în 2009 a cerut, iar peste un an judecătororii au decis să-i dea apartament de la stat, locuiește într-un apartament cu trei odăi în Chișinău, înregistrat pe numele socrilor săi pensionari. În paralel, în timp ce luptă cu infractorii, Cavcaliuc se implică, discret, în afaceri, fiind beneficiarul unei firme care produce materiale de construcții. SRL-ul își are sediul într-un imobil construit recent, înregistrat pe numele părinților săi care, la fel ca și socrii, sunt pensionari. Între timp, fiind șef al IGP, Cavcaliuc nu a uitat de finii și apropiații săi, pe care i-a promovat în diverse funcții importante, acordându-le inclusiv grade speciale.

Casa din „livadă”

În perioada în care a devenit șef interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc a început să-și construiască o casă. Deși salariul de funcție este mai degrabă unul modest, șeful IGP găsește, totuși, surse financiare pentru a plăti muncitorii și a susține edificarea acestui imobil. Oficial, el este amplasat în com. Trușeni, mun. Chișinău, în Întovărășirea Pomicolă „Zarea Trușeni”. Imobilul se află însă aproape de Chișinău, lângă traseul Chișinău-Leușeni (șos. Balcani). Acum, viitoarea vilă a șefului IGP abia de se zărește dintre căsuțele de tip vile și cele câteva imobile mari și luxoase din zonă, deja finisate.

Casa este însă o adevărată fortăreață, vecinii numind-o „la zonă” (pușcărie), asta pentru că o parte din curte este îngrădită de un gard din beton mai înalt decât casa, iar cealaltă parte, de un gard din sârmă ghimpată, care amintește de locurile de detenție. Casa are coloane solide din beton armat și două etaje deja ridicare, dintre care unul în pământ (subsol). Oamenii din apropiere știu că imobilul care se înalță văzând cu ochii este al unui polițist „mare” din Chișinău, care vine destul de des pentru a supraveghea mersul lucrărilor. Din spusele acestora, contrucția casei lui Cavcaliuc a început în vara acestui an. Curtea este practic amenajată, în ea fiind instalate mai multe leagăne. Miercuri, 16 decembrie 2015, lucrările de construcție erau în toi, în ele fiind implicați peste 10 oameni, dis-de-dimineață.

Apartamentul de pe numele socrilor și locuința de la stat

Până să treacă în noua vilă, Gheorghe Cavcaliuc locuiește, împreună cu soția sa, Eugenia, și cei doi copii, într-un apartament din str. Ceucari, Chișinău. Casa nu este însă înregistrată pe numele soților Cavcaliuc, ci pe numele socrilor șefului IGP, Vasile și Agripina Olaru. Apartamentul a fost înscris pe numele soților pensionari Olaru în decembrie 2011, fiind procurat de la o persoană necunoscută. Din 2009 și până în 2010, acest imobil a aparținut însă părinților lui Gheorghe Cavcaliuc, Petru și Parascovia, originari din s. Micăuți, Strășeni, localitatea de baștină a șefului IGP. Oamenii din sat ne-au spus că cei doi pensionari au locuit în ultimii ani în Italia.

Rudele din sistem

De când a ajuns șef la IGP, Gheorghe Cavcaliuc a facilitat avansarea în grad și funcție pentru mai multe rude apropiate, dar și prieteni și foști colegi. Astfel, Dorina Cavcaliuc (Constantin după căsătorie), sora șefului de la IGP ocupă, în prezent, funcția de ofițer principal de urmărire penală la Inspectoratul de Poliție (IP) Centru. 

O altă rudă care se bucură de susținerea șefului interimar de la IGP este Liubov Cavcaliuc. La 1 noiembrie 2013, după revenirea din concediul de maternitate (pentru îngrijirea copilului), aceasta a fost numită ofițer superior de investigații în cadrul Direcției Nr. 5 (Direcția Operațiuni Speciale) a Inspectoratului Național de Investigații (INI) a IGP. Șef al acestei direcții, în perioada respectivă, era Gheorghe Cavcaliuc.

Finul lui Cavcaliuc, cu grade speciale

Tot în Direcția Nr. 5 (Operațiuni Speciale) a INI activează și Maxim Ciubaciuc, unul dintre finii de cununie ai lui Cavcaliuc. Acesta este șef al serviciului intern al secției nr. 1 „K” din cadrul Direcției Operațiuni Speciale. 

Un alt fin a lui Gheorghe Cavcaliuc este locotenent-colonelul de poliţie Vladimir Negura. Acesta a obținut într-un singur an gradul de maior, iar apoi pe cel de locotenent colonel de Poliție, conform unor surse din Poliție. În prezent Negura este șeful Direcției relații internaționale a IGP. 

sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *