Actualitate

Ion Niculiță. Arheolog, profesor universitar

A făcut studii la Facultatea de Istorie a USM (1958-1963), iar după absolvire a parcurs toate treptele ştiinţifico-didactice universitare, de la asistent până la profesor universitar.

Între anii 1968-1971 este doctorand la Catedră de arheologie a Universităţii „M. Lomonosov” din Moscova, unde îşi susţine teza de doctorat – „Geto-dacii din sec. IV-III de la Est de Carpaţi”. Ulterior, la aceeaşi instituţie îşi susţine şi teza de dr. habilitat, cu tema „Tracii septentrionali în sec. VI-I i. Hr.”. Este autorul a şase monografii, cinci manuale şi peste 150 de articole ştiinţifice publicate în revistele de specialitate din ţară şi de peste hotare, fondator al unei şcoli ştiinţifice de cercetare a civilizaţiei tracilor la nord de Dunăre. Ocupă funcţii administrative în cadrul Facultăţii de Istorie, inclusiv cea de decan. A condus numeroase expediţii arheologice naţionale şi internaţionale. Este cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.

Împreună cu discipolii săi Aurel Zanoci, Mihail Băț și Sergiu Matveev efectuează importante cercetări la Saharna. În aceeași localitate, în fiecare vară are loc un colocviu internațional despre civilizația geto-dacă. Redacția TIMPUL îi dorește forță și aceeași pasiune molipsitoare în studierea istoriei străvechi a ținutului nostru.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *