Politică

Ion Sturza: Doar 10-15% dintre parlamentari inițiază, dezbat, apără sau modifică legi. 10% sunt „reshala”, în rest mlaștina

Fostul prim-ministru Ion Sturza a comentat într-un mesaj public recenta declarație a Președintelui Parlamentului și Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, care a spus că „nu toți trebuie să știe să scrie legi”, un rol important în Legislativ. Oficialul a răspuns, astfel, la criticile privind candidaturile anunțate de PAS.

La rîndul său, Sturza a făcut aluzie la celebra expresie „Dacă tăceai, filozof rămîneai”..

„Se întîmplă adesea ca persoanele publice să fie luate de val și să spună lucruri pe care, poate, ar fi fost mai bine să le păstreze pentru acasă. Uneori rezultă momente amuzante, spre deliciul publicului. Alteori… mai puțin”, a comentat Sturza.

Potrivit lui, realitatea crudă a Parlamentului arată că doar 10–15% dintre parlamentari, inclusiv în legislatura actuală, chiar inițiază, dezbat, apără sau modifică legi.

„Alți 10% sînt reshala – cei care, contra cost, bagă „șopîrle” în legislație. Fără scrupule, fără regrete. Doar business”, constată el. Ion Sturza susține că anume „așa au fost posibile privatizarea BEM, spălările de bani de zeci de miliarde, furtul miliardului și, mai nou, eliberarea din detenție a criminalilor deosebit de periculoși”.

„Specificul acestui tip de „profesie” este că lasă “amprente” peste tot în procesul legislativ. Așadar, cei care astăzi se autointitulează mari juriști sau economiști, dar cu trecut dubios de „reshaliști”, ar trebui să fie mai modești. Și, în orice caz, să se abțină de la lecții de morală”, a adăugat el.

Totodată el a menționat că nici ceilalți legislatori nu sînt mai buni.

„Restul deputaților? „Mlaștina”. Sau „umplutura”. Buni doar pentru mașina de vot. Dar totuși utili! Că, pînă la urmă, „nu toți trebuie să știe să scrie legi”, a subliniat el. În final, fostul premier menționează că responsabilitatea nu le aparține direct celor aleși, întrucît listele electorale au fost mereu construite astfel — cu personaje decorative și candidați anonimi, menite să satisfacă toate gusturile.

„De vină nu sînt ei. Așa sînt făcute listele de cînd lumea: cu experți ici-colo, cu mascote, cu anonimi. Să fie de tăți”, a conchis el. Reamintim că recent spicherul Parlamentului a participat la o emisiune, axată pe dezbaterea noilor candidaturi propuse de partidul de la guvernare pentru a figura pe listele electorale a formațiunii, enunțănd în final că „Nu toți trebuie să știe să scrie legi”.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *