
Rusia a revenit în prezent la stalinism și aplică astăzi în Ucraina politicile odioase instrumentate în spațiul dintre Prut și Nistru după ocupație, spune regizorul și scenaristul Andrei Dumbrăveanu. El a vorbit în cadrul emisiunii „Maluri de Prut” de la Radio Chișinău despre filmul „Delirul Blajinilor”, primul film despre foametea organizată, realizat împreună cu regretatul regizor Mircea Chistruga, și importanța conștientizării de către tânăra generației a sacrificiului celor care au murit în numele libertății și al democrației de care ne bucurăm astăzi în Rep. Moldova.
Realizat în 1989 de Mircea Chistruga, pe un scenariu de Andrei Dumbrăveanu, „Delirul Blajinilor” este primul documentar care abordează tema foametei organizate de regimul sovietic în Basarabia. A apărut într-un moment de criză a URSS, când în presa din Chișinău apăreau primele articole curajoase, precum studiul lui Anatol Țăranu în Revista Nistru și interviurile Larisei Turea în Columna.
Filmul a fost mult timp ținut sub tăcere, spune Andrei Dumbrăveanu. El subliniază importanța cunoașterii istoriei de către tânăra generație pentru a fi reziliență la propagandă.
„Regimul respectiv ne-a vaccinat într-un fel împotriva minciunii, împotriva propagandei, ne-a făcut să rezistăm și să înțelegem ce se întâmplă astăzi, pentru că generația voastră, din păcate, este într-un fel nepăsătoare și crede că tot ce-a obținut i s-a dat fără luptă, pe de-a gata. Asta o va duce la pierzanie într-un fel, necunoscând și neavând un bagaj istoric activ și necunoscând niște adevăruri, foarte ușor poți să fii furat de minciună”, a declarat Andrei Dumbrăveanu.
Oricât de mult nu a încercat regimul sovietic de ocupație nu a reușit să deznaționalizeze spațiul dintre Prut și Nistru, subliniază scenaristul. El a trecut în revistă principalele proiecte majore de infrastructură care va rupe o dată și pentru totdeauna Rep. Moldova de statul agresor Federația Rusă, care astăzi aplică în Ucraina politicile staliniste.
„Prutul a fost râul blestemat, plâns cu mâl amestecat. Prutul acum se curăță, se construiesc poduri, sperăm să avem și o linie de cale ferată unică și liniile de aprovizionare cu energie electrică unice. O să ne rupem de țara care trăiește din minciună, din amenințări și din agresiune. Țara care a revenit la ceea ce a fost stalinismul și mai groaznic chiar. Nu putem să-i credem pe acești oameni care bombardează maternități, distrug școli și bombardează noaptea casele oamenilor, îi omoară în așternutul lor. Asta fac numai barbarii”, a mai subliniat Andrei Dumbrăveanu.
Regizor, scenarist, scriitor, Mircea Chistruga s-a stins din viață la 22 iunie 2025. Născut pe 6 februarie 1948, regizorul și-a dedicat o mare parte din viața sa, creației la studioul Moldova-Film, unde a realizat zeci de filme documentare care au abordat teme sociale, unele dintre care despre trecutul tragic al populației din spațiul dintre Prut și Nistru.
Documentarul „Delirul Blajinilor” a fost proiectat recent în cadrul Serilor de Cronograf, în Parcul Alunelul din Chișinău, dar și pe vagoanele-expoziție, din fața Guvernului.
Realizat în 1989, „Delirul Blajinilor” este primul documentar care abordează tema foametei, subiect tabu în perioada sovietică.
Agenția Națională a Arhivelor a publicat documentarul pe Youtube.