Istoria ultimei hidrocentrale de pe Raut
La Cazanesti, raionul Telenesti, exista ramasitele unei minicentrale electrice furate de ostasii sovietici din Austria. Chiar daca nu are acte si proiect ingineresc, ea a functionat intre anii 1954 si 1967, asigurand patru sate cu energie electrica. Dupa destramarea Uniunii Sovietice, centrala a fost dezmembrata bucata cu bucata si dusa la metal uzat. Spre deosebire de alte 16 centrale de acest gen, care au existat in RM si care au fost distruse pana la fundatie, minihidrocentrala de la Cazanesti a ramas inca in picioare. Acum, un fost profesor de istorie din sat are nastrusnica idee de a o restaura.
Iacob Cazacu este preocupat de ideea restaurarii centralei de mai bine de 15 ani. Numai ca prea multe crize au trecut peste Moldova, iar profesorul a fost nevoit de cateva ori sa lase scoala si sa mearga ilegal la munci in Rusia. Cu greu si-a ajutat copiii sa capete studii universitare. De cinci ani, feciorul mai mare si fiica, impreuna cu familiile lor, s-au stabilit in Canada. Iar de doi ani parintii isi viziteaza periodic odraslele peste ocean. In Hamilton, Canada, Cazacu a gasit si solutia visului sau: „Vreau sa le arat copiilor ca si in Moldova se poate munci si trai bine. Sa-i fac sa se intoarca acasa. Pe toti cei plecati, nu numai pe copiii mei”. Spune ca o parte din bani ii poate obtine din proiecte europene, iar o alta parte de la comunitatea romanilor din Canada, care i-a promis ca-l va ajuta.
In Romania sunt sute de minicentrale, la noi doar una
„Romania este plina de astfel de minicentrale, iar la noi a ramas doar una. Se pot face foarte multe cu aceasta centrala. Fiind restaurata, ea poate servi ca sistem autonom de energie electrica. Guvernul tot vorbeste de fabrici de prelucrare primara a fructelor si legumelor, ar fi o solutie de energie pentru o fabrica. Totodata, ea poate sa fie si un monument. Este un lucru minunat care trebuie dus la capat”, viseaza cu ochii deschisi barbatul. Deocamdata, hidrocentrala de pe Raut nu este luata la evidenta de nimeni. La insistentele profesorului, primaria a inceput un proces de judecata prin care intentioneaza sa recupereze imobilul parasit. Abia dupa aceasta, Iacob Cazacu o va putea lua in arenda pe un termen mai indelungat. De asemenea, profesorul spune ca ar putea include in proiectul sau si turnul de apa al fostului conac boieresc, aflat in aproprierea constructiei, care sta sa se prabuseasca.
In 1996, Boris Burca, fostul sef al gospodariei agricole din localitate, actualmente presedintele raionului, a incercat pentru prima data sa reabiliteze centrala. Pentru ca la Chisinau nu exista un institut de proiectari de acest fel, a apelat la Institutul de studii si proiectari hidroenergetice din Bucuresti. Dupa vizita de studiu, patru specialisti romani au efectuat un referat tehnic in care au estimat lucrarile de reconstructie la 800 de mii de dolari. Acum, Cazacu zice ca proiectul ar putea costa circa doua milioane de dolari. Omul povesteste ca mai are un fiu care absolva Politehnica si spera sa-l coopteze in afacere. „Fata si ginerele sunt medici si s-au integrat usor in mediul canadian, baiatul insa mai tanjeste dupa Moldova. A lucrat inginer la „Moldtelecom”. Au fost nevoiti sa plece. Ma duc acolo – ma roade dorul de casa. Vin aici – le duc dorul copiilor”, se destainuieste Iacob Cazacu.
„Ar fi frumos sa avem o centrala-muzeu”
Presedintele raionului, Boris Burca, este mai pesimist si zice ca ideea lui Cazacu este o aventura. „Rautul are un flux de apa nu prea mare, si apoi la noi raurile mici au inceput sa sece”, considera el. Aflam ca, de altfel, Burca a trecut deja prin aceeasi aventura. Dupa tentativa 1996, el a mai incercat de cateva ori sa aduca diversi experti internationali. Prin 1999-2000, pe cand era prefect, uneori se deconecta lumina si a vrut sa reabiliteze centrala pentru a alimenta cu energie electrica internatul din Cazanesti. „Japonezii pe care i-am adus mi-au spus pe sleau – costa prea mult, mai bine fac o minicentrala diesel”, adauga Burca. Proiectul de reabilitare elaborat de romani prevedea constructia a doua turbine a cate 125 kW, in total 250 kW. „In anii ’50 era suficient pentru a alimenta patru sate, nu existau atatea becuri si aparate electrocasnice. Acum aceasta tensiune ar ajunge doar pentru scoala-internat. Ar fi frumos sa o reabilitam. Sa fie o centrala-muzeu care sa produca energie electrica”, afirma presedintele raionului.
17 minicentrale au fost duse la metal uzat
Potrivit cercetatorilor de la Institutul de Energetica de pe langa ASM, centrala de la Cazanesti a fost construita intre 1950-1953 din utilajul adus in timpul razboiului de catre ostasii sovietici din Austria. Ea a functionat pana in 1964, cand a fost pus in functiune primul bloc al Centralei de la Cuciurgan. Atunci, toate cele 17 centrale mici construite in scop agricol (de fosta Selenergo) au fost abandonate, nemaifiind rentabile. Barajele de acest gen erau prevazute cu mai multe destinatii: vara pentru irigatii, primavara si toamna pentru producerea energiei electrice. La inceputul anilor 1990, la Institutul de Energetica a existat un proiect de transformare a hidrocentralei din Cazanesti in muzeu al energeticii. Ulterior la guvern a ajuns un proiect de hotarare pentru restabilirea tuturor minicentralelor. Politicienii au uitat de ele, moldovenii le-au carat caramida cu caramida acasa, iar utilajul a ajuns la metal uzat. Satenii isi amintesc ca la inceput au disparut acoperisul si grinzile, dupa care bobinele au fost vandute pentru continutul lor de cupru s.a.
„Este un proiect de energie ecologica, am putea obtine chiar si o creditare avantajoasa. Din pacate, de vreo 15 ani statul nu se gandeste la asta, iar oamenii sunt prea indiferenti”, conchide Iacob Cazacu, temerarul care in aceste zile se afla in drum spre Canada, pentru a cauta filantropi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!