Lumea

Italia, tot mai aproape de noi

Schimb de oameni şi culturi” (Studiu de caz: Italia – Republica Moldova).

Seminarul a avut drept obiectiv general familiarizarea cercetătorilor de la Chişinău şi prezentarea pe teren a ariei de cercetare a institutului partener, a formelor şi metodelor de studiu, a realizărilor şi dificultăţilor din cadrul Academiei de Ştiinţe italiene. Reprezentanta Ambasadei Republicii Italia la Chişinău, dr. Nicoletta Borsari, responsabilă de problemele culturale, a menţionat faptul că Republica Italia este interesată şi va susţine iniţiativele ştiinţifico-culturale ce se vor realiza de comun acord între ambele ţări care au nu doar rădăcini comune, ci şi legături diplomatice foarte strânse.

Comunicările prezentate în cadrul manifestării ştiinţifice s-au axat, cu precădere, pe tema identităţilor Italiei meridionale. În prima parte, dr. Raffaella Salvemini s-a oprit asupra problemei asistenţei în Italia, începând cu istoria actelor de caritate, iar în cea de-a doua – cercetătoarele Paola Avallone şi Idamaria Fusco au prezentat subiecte ce ţin de istoria economiei prin prisma cercetărilor academice italiene.

Proiectul face parte din cadrul Programului de colaborare bilaterală între AŞM şi Consiliul Naţional de Cercetări din Italia. În el sunt integrate două institute partenere: Institutul de Istorie, Stat şi Drept al AŞM şi Institutul de Studii a Societăţilor Mediteranei din oraşul Napoli, CNR Italia. Primele două seminare au avut loc la Chişinău şi la Napoli. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *