Eveniment

Izvorul Jeloboc, „perla Orheiului”…

 Amenajarea bazinelor de pe teritoriul Mănăstirii Curchi, construcţia apeductului şi a conductei de canalizare, precum şi construcţia unei staţii de epurare au costat aproape 7 mln. lei. Totodată, managerul-şef al ÎM „Regia Apă-Canal” a afirmat că pentru staţia de captare de la izvorul Jeloboc s-au cheltuit 600 mii de euro. Acest izvor este utilizat pentru aprovizionarea cu apă potabilă a oraşului Orhei şi a satelor Păhărniceni, Piatra şi o parte din localitatea Jeloboc. Pe viitor se prevede extinderea asigurării cu apă potabilă a încă şase localităţi aflate în preajmă.
Deşi autorităţile spun că utilizează doar 30 la sută din debitul izvorului, acesta asigură cu apă potabilă peste 32 de mii de locuitori. Inspectorul Ion Sava a numit izvorul „perla Orheiului” pentru că apa corespunde tuturor parametrilor admisibili.
La moment, în raion sunt aproximativ 262 de sonde arteziene, jumătate dintre care depăşesc normele admisibile pentru majoritatea componentelor, totodată, inspectorul afirmă că doar 40% din apele Orheiului pot fi utilizate pentru consum. Ministrul Mediului a subliniat faptul că starea actuală a râurilor din republică se datorează „lipsei unui spirit gospodăresc şi a managementului deşeurilor”, deoarece marea majoritate a cetăţenilor preferă să arunce deşeurile în locuri neautorizate, de cele mai dese ori în luncile râurilor. Ion Sava a menţionat că în ultima perioadă 13 localnici au fost amendaţi sau impuşi să presteze munci în folosul comunităţii pentru că au aruncat deşeurile menajere în locuri neautorizate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *