Economie

(JAFUL ANULUI) Banca de Economii a înregistrat pierderi de 200 de milioane de lei într-o lună

Din rapoartele Băncii nu este clar de unde a apărut această gaură uriaşă. Or, rapoartele financiare pentru primele 11 luni ale anului 2014 arătau că deşi instituţia financiară avea unele probleme, ea obţinuse profit de 1,6 milioane de lei. În ultima lună a anului, perioadă când deja se afla sub administrare specială a Băncii Naţionale a Moldovei situaţia de la BEM s-a schimbat radical, această raportând piederi de 202,5 milioane de lei.

Această evoluţie este surprinzătoare mai ales În condiţiile În care Banca de Economii a raportat un profit-record de 176 de milioane de lei din diferenţa cursului de schimb a monedei naţionale.

Din datele pentru ultima lună a anului trecut rezultă că trendul negativ se datorează În special deprecierii, cu peste 244 de milioane de lei, "a activelor financiare care nu sunt evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere".

Pe 28 noiembrie 2014, administraţia Băncii Naţionale a Moldovei a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii. Administrator special a fost numit Ion Ropot, şeful Direcţiei Supraveghere specială şi din oficiu din cadrul BNM.

"Astfel, În acest moment statul controlează din nou pachetul majoritar de la Banca de Economii, iar BNM a trebuit să intervină prompt, să instituie administrarea specială la BEM şi să preia gestionarea băncii până la numirea unui nou consiliu de administraţie. Este o procedură firească, una care este menită să asigure protejarea Băncii de Economii şi a deponenţilor săi. Pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, Preşedintelui interimar şi ale administratorilor BEM sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională", a declarat Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale.

Decizia BNM venea la o zi după ce Curtea Supremă de Justiţie a decis pe 27 noiembrie 2014 să anuleze rezultatele Adunării Extraordinare a Acţionarilor de la Banca de Economii din 2 august 2013 pentru că ar fi fost Încălcate drepturile acţionarilor de a-şi exprima acordul sau dezacordul privind majorarea de capital. Astfel structura de acţionariat a revenit la formula veche, când statul deţinea peste 56% din capitalul instituţiei financiare.

În anul 2012, singura instituţie financiară controlată de stat a raportat pierderi de 313,3 milioane de lei, rezultat ce constituie un record absolut În istoria băncii.

Sursa: Mold-street.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *