Japonia: O persoană activă din cinci riscă să moară de surmenaj
Sute de decese legate de surmenaj, prin criză cardiacă, accident vascular cerebral sau sinucidere, sunt înregistrate în fiecare an în Japonia, precum și numeroase probleme de sănătate grave, ceea ce antrenează dosare în justiție și apeluri la atacarea problemei.
Raportul face parte din prima Carte albă asupra "karoshi", moartea prin epuizare la locul de muncă, un document aprobat vineri de cabinetul primului ministru Shinzo Abe.
Chiar dacă imaginea populară a salariatului japonez muncind cu abnegație ore în șir pentru angajatorul său înainte de a lua ultimul tren pentru a se întoarce acasă este pe cale să se schimbe, mulți japonezi continuă să petreacă la birou mult mai multe ore decât omologii lor din alte economii moderne.
Potrivit raportului, 22,7% dintre firmele japoneze chestionate din decembrie 2015 până în ianuarie 2016 au declarat că unii dintre angajații lor fac peste 80 de ore suplimentare în fiecare lună — 80 de ore fiind considerat oficial pragul de la care riscul de a muri de surmenaj este serios.
Studiul indică de asemenea că 21,3% dintre angajații japonezi lucrează 49 de ore sau mai mult săptămânal în medie, față de 16,4% dintre angajați în SUA, 12,5% în Marea Britanie și 10,4% în Franța.
Raportul informează totodată că angajații japonezi recunosc un nivel ridicat de stres legat de munca lor.
Unii responsabili politici au cerut societăților japoneze să amelioreze condițiile de muncă ale salariaților lor.
sursa: agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!