„În peste 70% din cazuri, procesele verbale întocmite sunt anulate de instanțele de judecată”. Care sunt concluziile unui raport privind libertatea de întrunire în Republica Moldova

Sancțiunile aplicate pentru încălcarea normelor privind întrunirile publice au crescut de peste șapte ori în ultimii trei ani în Rep. Moldova, ajungând la 50 de cazuri în 2024, față de doar 7 în 2021. Datele au fost prezentate într-un raport realizat de Centrul de Politici și Reforme și Asociația Promo-LEX care analizează situația libertății de întrunire. Raportul mai arată că în peste 70 la sută din cazuri, procesele verbale întocmite sunt anulate de instanțele de judecată.
În cadrul studiului au fost monitorizate 70 de întruniri publice în perioada mai-decembrie 2024, dintre care majoritatea s-au desfășurat pașnic. Potrivit raportului, anul trecut, numărul sancțiunilor a crescut de șapte ori comparativ cu 2021.
Experții au identificat și cazuri problematice de intervenție a forțelor de ordine la evenimente care nu reprezentau niciun pericol pentru siguranța publică.
Creșterea dramatică a sancțiunilor ridică semne de întrebare, mai ales că multe dintre procesele verbale sunt ulterior anulate de instanțe, a declarat expertul de la Promo-LEX, Florin Gîscă.
„Am observat o dinamică progresivă, practic, a numărului de sancțiuni aplicate în baza acestui articol. Dacă în anul 2021 noi am avut doar 7 sancțiuni în baza articolului 67, în 2022 deja au fost 23, în 2023 au fost 33 și în 2024 am avut 50 de astfel de sancțiuni aplicate de Forțele de Ordine. Dintre aceste sancțiuni au fost contestate, deci dosare prezentate în instanță în anul 2024 au fost în total 73. au fost examinate și soluționate 60. Din acest 60, în 72% din cazuri, practic a fost încetat procesul contravențional, adică instanța adjudecată a constatat că nu se confirmă fapta constatată în procesul verbal. Ceea ce înseamnă că fie nu a fost suficient de bine argumentat și probat, fie fapta, în general, nu a existat. Și atunci, dacă 72% din procesele verbale sunt încetate, atunci e o întrebare la adresa forțelor de ordine care aplică acest articol în mod extensiv fără a fi justificat sau fără a fi argumentat după cum arată această statistică”, a spus Florin Gîscă.
Modificările legislative recente ar putea avea un efect negativ asupra dreptului la liberă întrunire, inclusiv prin introducerea de sancțiuni pentru transportarea la întruniri și penalizarea „coruperii pentru întruniri organizate”, a menționat expertul Andrei Lutenco de la Centrul de Politici și Reforme.
„Cel mai semnificativ a fost legea numărul 100, prin combaterea eficientă a corupției electorale și aspectelor conexe, pe care s-au operat mai multe modificări la legislație De exemplu, a fost introdus un nou alineat care penalizează transportarea la întruniri în lipsa declarației prealabile, ceea ce este o limitare oarecum nejustificată a libertății întrunirilor. Transportul la întruniri, deplasarea la întruniri este parte din organizarea firească a multor întruniri publice, iar libertatea de circulație este un drept conex la libertatea de întrunire. Un alt aspect problematic identificat este articolul nou introdus privind coruperea pentru întruniri organizate, care a fost introdus cam pe ultima sută de metri în proiectul de lege printr-un amendament, respectiv nu a fost supus consultărilor publice și nu a fost nici măcar dezbătut în Parlament”, a precizat Andrei Lutenco.
Studiul relevă probleme în aplicarea legii de către autoritățile locale. Primăria Ungheni a anunțat că nu „autorizează” desfășurarea unei întruniri, deși din 2008 în Rep. Moldova nu mai este nevoie de autorizare, ci doar de notificarea prealabilă. Aceste inconsecvențe juridice contribuie la incertitudinea în aplicarea normelor privind libertatea de întrunire, potrivit raportului.
Evenimentul de prezentare a raportului a fost organizat cu suportul Suediei, European Center for Non-Profit Law și Uniunea Europeană, subliniind importanța libertății de întrunire ca fundament al societăților democratice.