La ce se poate aştepta Chişinăul din partea lui Rogozin?
Dmitri Rogozin s-a specializat în emiterea de declaraţii dure. În urmă cu două zile, Dmitri Rogozin cita pe contul său de Twitter un articol din Nezavisimaia Gazeta, „Rogozin a aruncat în aer formatul transnistrean”, comentând bătăios „Nici nu am deschis gura şi am stârnit panică în coteţul de găini”.
Cu doar câteva cuvinte, Dmitri Rogozin transmite destule mesaje. În primul rând, se pare că îi consideră pe guvernanţii de la Chişinău (care şi-au exprimat nedumerirea faţă de numirea lui în funcţia de reprezentant în Transnistria) drept un „coteţ de găini”. E drept, formularea lui Rogozin este mai blândă decât a lui Baghirov care îi considera pe moldoveni drept nişte indivizi rataţi genetic – însă cele două poziţii nu sunt foarte diferite şi nu sunt nici foarte îndepărtate una de cealaltă. În al doilea rând, trebuie să luăm în considerare felul în care Dmitri Rogozin se priveşte pe el însuşi: ca pe un fel de prădător atotputernic care bagă spaima în nişte biete animale domestice. Nu cu multă vreme în urmă, Dmitri Rogozin scria pe Twitter că este urmaşul unui cavaler rus din Evul Mediu care l-a înfrânt într-un duel pe un cavaler templier occidental. Altă poziţie interesantă care ne dezvăluie modul în care priveşte Dmitri Rogozin lumea înconjurătoare: drept un luptător împotriva cavalerilor templieri occidentali.
Apoi vin declaraţiile lui Dmitri Rogozin din vara anului trecut, când preşedintele Traian Băsescu s-a referit la abdicarea regelui Mihai ca la o abandonare a propriului popor şi a spus că şi el ar fi dat ordinul de trecere a Prutului în 1941. Rogozin a intrat imediat în horă şi l-a acuzat pe preşedintele României că promovează ideile naziste. Natural, Rogozin gândeşte între câteva marje limitate de idei: cine a fost împotriva Uniunii Sovietice a fost nazist.
Nu în ultimul rând trebuie luat în considerare momentul în care Dmitri Rogozin a fost numit în funcţia de reprezentant al Federaţiei Ruse pentru Transnistria. La doar câteva zile după alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al R. Moldova, când la Moscova a devenit clar faptul că nu vor mai fi alegeri anticipate la Chişinău. Mutarea agresivă a Moscovei prin plasarea la cârma Tiraspolului a unui diplomat dur cu viziuni antioccidentale constituie un răspuns la continuarea guvernării prooccidentale din R. Moldova. Nu se ştie cu ce planuri vine Dmitri Rogozin pentru Transnistria. Cel mai probabil nu va aduce nimic nou, poziţia Rusiei nu pare să se schimbe. Memorandumul Merkel-Medvedev pare să nu fi ajuns la un rezultat palpabil până acum, aşa că este posibil ca Rusia să înceapă să joace tare în Transnistria. Obiectivul va rămâne neschimbat: menţinerea trupelor ruse la Nistru. Ucraina este în acest moment încolţită şi ameninţată de Rusia – astfel că va avea din ce în ce mai puţin o poziţie proprie în negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Rogozin nu aduce nimic bun pentru R. Moldova, doar că guvernanţii de la Chişinău trebuie să îi demonstreze că nu are de-a face cu un „coteţ de găini”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!