Timpul Local

La Donici, tinerii specialişti nu primesc loc de casă

Deşi e tânără specialistă şi are familie, autorităţile locale refuză să-i acorde un teren pentru locuinţă, sub pretextul că satul nu mai are pământ. Majoritatea profesorilor din localitate sunt aproape de vârsta pensionării, dar primarul consideră că nu are nicio obligaţie faţă de tânără, pentru că şcoala oricum urmează a fi închisă… peste doi ani.

Elena Frunză (foto) a absolvit în 2010 Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. La scurt timp, a jucat o frumoasă nuntă cu ursitul ei, iar acum creşte un bobocel de fată. Este actriţă la Teatrul „Licurici” şi se bucură de o mare apreciere pentru talentul şi dăruirea totală în munca pe care o face. Cu atât mai lăudabil este faptul că în acest an a decis să lăse capitala şi să se angajeze în calitate de profesoară la gimnaziul din satul Donici, r-nul Orhei, sperând că autorităţile locale îi vor repartiza, ca unui tânăr specialist cu familie, un lot pentru construcţia casei. Prima jumătate a anului însă s-a transformat pentru Elena într-o alergătură între Chişinău şi primăria satului Donici. Deşi directoarea şcolii a primit-o cu braţele deschise, semnându-i toate actele necesare, primăriţa localităţii, Vera Căruntu, a refuzat să-i primească în repetate rânduri cererea pentru locuinţă. Motivul invocat era că Elena nu avea trimitere de la minister la noul loc de muncă.

„Nu ştiu de ce îi stă în gât primăriţei”

De la 1 septembrie, Elena Frunză trebuie să înceapă orele de limba franceză şi cursurile la cercul dramatic din cadrul Casei-muzeu „Alexandru Donici”, unde periodic au loc spectacole pentru vizitatori. Directoarea gimnaziului, Ecaterina Ciobanu, membru al Consiliului local, este revoltată că primăriţa a respins cererea Elenei pentru un loc de casă. „Fata a trăit foarte greu, pentru că tatăl ei a murit în războiul de pe Nistru. La şcoală însă a învăţat foarte bine. Eu lucrez şi în calitate de colaborator la muzeu şi, când aveam o prezentare, o chemam, pentru că şi-a făcut studiile la Arte. Nu ştiu de ce îi stă în gât primăriţei”, comentează directoarea. Ecaterina Ciobanu regretă că tinerii nu sunt stimulaţi să rămână la Donici. „Interesul meu este să întineresc colectivul. Tânăra vrea să rămână în sat, să lucreze, dar nu are unde trăi”.

Consiliera Eleonora Botnari din satul Camencea a rămas mirată când a aflat că cererile Elenei au fost respinse de primărie. „Toate solicitările pentru un loc de casă se discută în cadrul Consiliului local. Cererea trebuie să fie înregistrată la secretariat cu o lună înainte ca să fie pusă în ordinea de zi a şedinţei”, explică consiliera. Ea confirmă faptul că atât în Donici, cât şi în Camencea, nu au rămas locuri de casă pentru tineri specialişti, din cauza greşelilor comise la repartizarea pământului de administraţia anterioară. „S-au făcut greşeli înainte, nu avem de unde să dăm loturi noi. Dacă este originară din sat, Elena trebuie să găsească altă soluţie, să facă schimb de pământ cu cineva”, a spus Eleonora Botnari, promiţând că va discuta această problemă cu primarul.

„Nu avem nicio obligaţie. Gimnaziul va fi închis”

Satul Donici face parte din comuna Camencea, în care mai intră şi sătucul Pocşeşti. În perimetrul localităţii există două loturi destinate tinerilor specialişti. Ambele au fost rezervate pentru două angajate: o profesoară şi o asistentă medicală, care ar fi venit cu trimiteri de la minister. Dintre ele, doar prima îndeplineşte toate criteriile pentru a obţine teren de casă, pentru că s-a căsătorit recent. Al doilea lot va fi acordat asistentei medicale când aceasta îşi va crea o familie, lucru ce se va întâmpla într-un viitor nedefinit. „Elena Frunză e în rândul celor care nu au nicio şansă, noi nu avem alt teren”, ne-a declarat Vera Căruntu. Mai mult, ea consideră că Elena nici nu este tânăr specialist*. „Gimnaziul Donici se închide la 1 septembrie 2014, îl vom comasa cu Gimnaziul Camencea. Ea o să aibă câteva ore, e venită prin cumul la noi, nu-i specialist, aşa că înţelegeţi-ne corect – în faţa dumneaei nu avem nicio obligaţie”, a spus primarul satului.

Ministerul Educaţiei: Facem coordonări doar la licee

Conform Legii învăţământului (art.53), autorităţile locale sunt obligate să acorde o locuinţă gratuită sau teren pentru casă tinerilor specialişti care au repartizare de la ministere. Consultantul din cadrul Direcţiei de resurse umane a Ministerului Educaţiei, Veronica Zubatâi, precizează că nu toţi profesorii au nevoie de asemenea acte. „La gimnazii noi nu facem coordonări, doar la licee. În cazul gimnaziilor, se scrie o cerere pe numele directorului instituţiei, iar el, la rândul lui, o coordonează cu Direcţia raională învăţământ”, explică consultantul. Când a comunicat aceste lucruri în sat, Elena a auzit un răspuns surprinzător din partea primăriţei: „Am ştiut că nu dau, dar am crezut că ai să obţii”.

Efim Troianovschi, şefa Secţiei cadastru Orhei „În urma reformei funciare ( începută în 1992), am lăsat special 5% din fondul agricol pentru tineri specialişti. Fiecare primărie avea vreo 15-20 ha. Aceste terenuri ulterior s-au tot împărţit la cote. Ce a rămas e foarte puţin. Unele sate din r-nul Orhei, ca Teleşeu, Sămănanca, Ivancea şi Peresecina nu au niciun loc. La Donici fondul se epuizează. Altă soluţie este ca primăria să facă o inventariere a terenurilor. De exemplu, o familie are 40 de ari în loc de 30. Surplusul de teren se ia şi se acordă ca loc de casă”. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *