Editorial

„La Moldova”, viața unui om costă cât un salariu de deputat

Zilnic plătim tribut de sânge unei guvernări inumane și iresponsabile. La noi, „la Moldova”, ca să apară barierele la căile ferate, trebuie să plătim cu morți. Tot cu morți plătim ca să apară „zebrele” și indicatoarele rutiere. Fără câțiva morți municipalitatea nu va interzice circulația mașinilor pe trotuare. Televiziunile au un rol important în derularea procesului de plată a tributului de sânge. Ele se includ la etapa finală – a lacrimilor și bocetelor, transformând moartea într-o telenovelă lacrimogenă. Așa s-a întâmplat și ieri în cazul celor opt tineri morți într-un accident rutier pe șoseaua Muncești.

Scriam cu această ocazie că noi discutăm despre tragicul accident, dar nu ne întrebăm de ce există atâtea localuri nocturne de distracții (cu alcool și droguri), de ce adolescenții au acces aici, de ce această „industrie nocturnă” unde se fac bani grei nu e supravegheată de stat, în cazul dat, municipalitate. Ne place să transformăm moartea într-un spectacol televizat. Demnitarii transformă înmormântările în acțiuni electorale. Ne place să ne dăm într-un spectacol al fățărniciei, dăm ochii peste cap, ne frângem mâinile, dar nu coborâm spre rădăcinile răului.

Unele televiziuni au prezentat moartea celor opt ca moarte a unor eroi, a unor inocenți. Dar poate e cazul să punem problema și altfel: au știut acești tineri că NU SE POATE să urci beat la volan, că NU SE POATE să urce OPT persoane într-o mașină, că NU SE POATE să mergi cu viteza de 200 km pe oră?! De ce am crescut o generație căreia i-am indus ideea că pentru ea nu există NU SE POATE?

Ieri, primăria Chișinăului, a dat câte 10 mii fiecărei familii, pentru înmormântare. Puțini dintre noi au văzut în aceasta un gest cinic și profund nedrept, discriminatoriu. De ce, în definitiv, aceste morți sunt plătite din buget, adică din banii noștri? Prin ce moartea celor opt tineri este eroică și trebuie plătită de la buget? Prin ce e mai neeroică moartea unui om care luptă cu cancerul ani de zile, în condiții de mizerie și sărăcie?

Explic să se înțeleagă: eu nu-s de acord ca ipocriții din primărie și guvern din banii mei să plătească pentru înmormântări; eu sunt de acord să dau înzecit, dar pentru prevenirea înmormântărilor. Eu doresc să plătesc din impozitul pe care-l dau statului nu deputați care ies la televizor și vorbesc despre compasiune și mângâiere, ci deputați care ar face legi ca să prevină tragediile. Plătind pentru înmormântări, ipocriții funcționari și politicieni se spală pe mâini, cu câteva mii de lei ei mituiesc și morții, și vii, distrag atenția de la adevărata problemă, iar adevărata problemă a societății noastre este HAOSUL generalizat în condițiile căruia viața nu are valoare. Dacă „la Moldova” viața ar avea valoare, statul ar controla activitatea cluburilor nocturne de distracții, comerțul nocturn cu alcool, circulația mașinilor pe timp de noapte ș.a.m.d. și ar plăti nu pentru înmormântări, ci pentru organizarea unor servicii speciale eficiente care ar monitoriza viața „Moldovei nocturne”. Căci există și o „Moldovă nocturnă”, aceasta nu e numai Moldova hoților, cuțitarilor, prostituatelor, bețivanilor ș.a.m.d., ci și a adolescenților și tinerilor „scăpați la libertate”, care nu mai au frică nici de părinți, nici de Dumnezeu.

Vom fi sub teroarea HAOSULUI GENERALIZAT atâta timp cât nu ne deranjează moralmente faptul că la noi, „la Moldova”, moartea costă zece mii de lei – un salariu de deputat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *