La Padova italienii cumpără produse moldovenești
Larisa Romanciuc a hotărât să ia drumul străinătății, fiindcă Moldova nu îi putea oferi viața pe care și-o dorea. În anul 2000 cu greu a ajuns în Italia, ca mulți alți moldoveni, cu speranța unui viitor mai bun. A lucrat ilegal o perioadă lungă de timp la diferite joburi. Nu s-a sfiit să aibă grijă de bătrâni sau să facă curățenie în case, birouri sau alte locuri publice. Din cauza lipsei actelor necesare de aflare pe teritoriul Italiei și a nivelului slab de cunoștințe a limbii, femeia a fost nevoită să lucreze acolo unde putea.
Visa dintotdeauna să aibă propria afacere, să lucreze pentru sine și să dedice cât mai mult timp familiei și copiilor. „M-am săturat să lucrez pentru cineva și îmi doream eu să fiu propriul stăpân al timpului și vieții mele”, a mărturisit Larisa.
Atunci a hotărât să deschidă un magazin cu produse alimentare. Fiindcă nu dispunea de suma necesară de bani, a făcut pasul acesta împreună cu o altă familie de moldoveni. După trei ani de zile, lucrurile nu mai mergeau atât de bine, fiindcă părerile și cerințele celor doi coproprietari nu mai coincideau. Din cauza neînțelegerilor, Larisa a cedat magazinul familiei. Magazinul pe care l-a lăsat, avea un succes datorită clienților fideli, asortimentului larg de produse, iar afacerea mergea bine.
Ținând cont de greșelile din experiența trecută, timp de trei luni de zile, cu un copil mic în brațe, Larisa a reușit să deschidă un nou magazin. „Nu pot explica cum mi-a reușit atât de repede să pun toate lucrurile la punct, dar cu siguranță timpul și munca asiduă au fost cheia succesului”, a spus proprietara magazinului din Padova.
În magazinul său, Larisa propune clienților săi un asortiment larg de produse din fostele țări ale Uniunii Sovietice, ca Moldova, Ucraina, Rusia, Armenia, Georgia și altele. Din produsele moldovenești pe rafturile magazinului sunt prezente dulciurile Fabricii Bucuria, copturile de la Franzeluța și conservele diferitelor companii autohtone.
De cele mai multe ori, în magazin vin cumpărătorii care au locuit în fosta Uniune Sovietică. De regulă aceștia sunt oameni în etate care preferă anumite produse. „Noi lucrăm deja al șaselea an. Murăturile, salamurile și dulciurile sunt procurate de moldovenii stabiliți în regiune”, a menționat antreprenoarea.
Câteodată în magazin intră și italienii. De cele mai multe ori, aceștia cumpără suvenire, icre roșii sau negre. „Deși italienii sunt convinși că bucătăria și produsele poporului lor sunt cele mai bune, în magazinul nostru vin pentru a încerca ceva nou”, a spus aceasta.
Fiind o femeie de afaceri, Larisa își începe ziua foarte devreme. Până la ora 9 dimineața ea are grijă de familie, duce copiii la școală și la grădiniță. Până a ajunge la locul său de lucru la ora 9.30, intră pe la brutărie pentru a cumpăra pâine și alte produse pentru magazin. Ziua de lucru ține până la ora 22 seara, timp în care are grijă ca în magazin totul să meargă bine, iar la nevoie stă și la casă. După ce se închide magazinul, se reține încă pentru o oră pentru a adăuga produse noi pe raft și face ordine în plățile care s-au făcut în acea zi.
„Ajung acasă seara târziu, după ora 22, după ce trec pe la bunici să iau copiii, îi hrănesc și îi pun la culcare. Iar până la miezul nopții mă ocup de treburile casnice”, a spus femeia. Are doar o zi liberă –luni – care o dedică chestiunilor personale, face cumpărături sau mai aranjează unele documente pentru afacere.
„În Italia, ca și în alte țări, nu este greu să deschizi o afacere, dar importante sunt perseverența și dorința de a munci. Oricare afacere necesită multă dedicație. Iar pentru aceasta se plătește scump. În cazul meu este vorba de timpul pe care l-aș putea petrece alături de copiii mei”, a spus femeia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!