Actualitate

Lavrov, nevoit să își anuleze o vizită în Serbia, după ce vecinii acestei țări au interzis avionului să le folosească spaţiul aerian

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, a fost nevoit să își anuleze o vizită de două zile în Serbia, planificată mai demult, după ce trei ţări care se învecinează cu teritoriul sârb au decis să-şi închidă spaţiul aerian, informează agenţia de presă Interfax, preluată luni de dpa.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, potrivit cotidianului sârb Vecernje Novosti.

Oficial rus: Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea

Ministerul rus de Externe a confirmat că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru nu au dat permisiunea pentru survolarea avionului ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care trebuia să viziteze Belgradul în perioada 6-7 iunie.

„Aceste rapoarte sunt adevărate”, a declarat duminică pentru Interfax o sursă de rang înalt din Ministerul rus de Externe.

Răspunzând la o întrebare clarificatoare dacă vizita lui Lavrov în Serbia a fost anulată din această cauză, diplomatul a spus: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei, relatează Agerpres. Lavrov urma să efectueze luni şi marţi o vizită în Serbia, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Premierul Serbiei, reacție
Premierul sârb Ana Brnabic a declarat duminică mai devreme că situația cu sosirea lui Lavrov la Belgrad a fost „extrem de complicată” și că președintele sârb Aleksandar Vucic se ocupă de toată logistica.

„Este cu adevărat incredibil că situația din Europa și din lume este de așa natură încât președintele uneia dintre țări trebuie să se ocupe de lucruri precum logistica zborului ministrului Afacerilor Externe al unei alte țări, de care depinde dacă ajunge acolo sau nu”, a comentat Brnabic despre situație la un post de televiziune din Serbia.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov se va întâlni marți la Belgrad cu înalţi reprezentanţi ai guvernului şi preşedinţiei Serbiei, precum şi cu liderul secesionist sârbo-bosniac Milorad Dodik, scrie G4Media. Vizita este văzută de analiștii politici drept o încercare a Moscovei de a tensiona situația din Balcanii de Vest și a crea o nouă problemă occidentalilor, de natură a le distrage atenția de la războiul din Ucraina.

Înainte de toate, întrebarea este pe ce rută va ajunge avionul lui Lavrov la Belgrad, date fiind restricțiile impuse aeronavelor rusești.

Dincolo de acest aspect, să-i zicem anecdotic, Lavrov nu și-a ascuns intențiile, abordând din start aceleași teme propagandistice atât de dragi Kremlinului.

Sâmbătă, el a acuzat Occidentul că vrea să interzică popoarelor din Bosnia-Herţegovina „cultura, tradiţia şi moştenirea lor”. Totodată, a catalogat drept ilegitimă numirea înaltului reprezentant al ONU pentru această ţară, Christian Schmidt.

Lavrov a susţinut că numirea lui Schmidt s-a făcut „fără ca nimeni să întrebe Rusia, fără consimţământul celor trei popoare constitutive bosniace şi fără confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”.

Și, pentru ca lucrurile să fie cât se poate de clare, Lavrov a acuzat Occidentul că “vrea să transforme Bosnia-Herţegovina într-o bază pentru extinderea NATO în Balcani”.

După părerea lui Lavrov, singurul care respectă acordul de pace de la Dayton, din 1995, ar fi tocmai liderul sârbo-bosniac Milorad Dodik, adică exact cel criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.

Totodată, Lavrov a mai susţinut că Uniunea Europeană incită și Kosovo să nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, încheiat în 2013 sub patronajul UE, „aşa cum a incitat Kievul să nu respecte acordurile de la Minsk din 2015″. Lavrov a insistat că Rusia „va sprijini în mod absolut” abordările Serbiei în ceea ce priveşte Kosovo.

Intențiile lui lavrov sunt cât se poate de clare, iar retorica sa seamănă leit cu cea prin care Kremlinul a încercat să-și justifice agresiunea împotriva Ucrainei.

Moscova este interesată să pună gaz pe foc în Balcani, pentru a mai reduce din angajameentul occidentalilor în Ucraina, dându-le o problemă în plus.

Descinderea șefului diplomației ruse are loc în Serbia, un aliat fidel din Balcani.

Este adevărat, Serbia, şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană. Dar Serbia este singura ţară europeană care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei.

Altfel, negocierile de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană stagnează de multă vreme și pentru mulți analiști, acestea sunt deja lipsite de orice credibilitate – un fel de glumă proastă.

Poate ar fi momentul pentru Bruxelles și capitalele europene să recunoască aceasta cu voce tare. Și să decidă în consecință, în ce privește Serbia.

PS. Serghei Lavrov nu a mai ajuns luni la Belgrad, după ce statele învecinate Serbiei i-au blocat spațiul aerian. În rest, intenția Rusiei de a tulbura situația din Balcani nu s-a schimbat

Ovidiu Nahoi, RFI

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *