Afaceri

Liberalizarea pieței europene pentru vinurile moldovenești: Un imbold pentru CALITATE, nu pentru CANTITATE

Ce beneficiu va aduce scoaterea limitei la exportul de vinuri a R. Moldova și cât de competitive vor fi vinurile noastre cu cele din UE am încercat să aflăm de la câțiva analiști și vinificatori de la noi.

Calitate, nu cantitate

Producătorii autohtoni de vinuri se arată încântați de inițiativa CE și speră să concureze cu vinurile europene nu după cantitate, ci după calitate.
„Noi, cel puțin, am rămas foarte mirați de inițiativa europenilor și de modul de promovare a vinurilor noastre. Nu credeam că după embargoul pus de ruși să ne creeze o imagine așa de bună în Vest. Acum doi ani am fost în situația în care existau cereri de export spre țările UE, însă din cauza limitei nu am putut exporta. Eu cred că nu este important să mărim cantitatea de vinuri fabricate, ci calitatea acestora, care în unele situații lasă de dorit”, a declarat pentru TIMPUL reprezentantul companiei „Asconi”, Arcadie Popușoi.

„Din punct de vedere politic și diplomatic, statul și-a făcut datoria, acum companiile vinicole trebuie să se adapteze standardelor europene. Trebuie să fim competitivi după calitate, doar astfel noi înșine vom reuși să ne promovăm în Occident. Cât despre limita de export, noi niciodată nu am atins-o. Limita de export nu reprezenta un obstacol, deoarece cota de export pe care o aveam din partea UE nu o îndeplineam, ea a fost dublată anul trecut și nu o îndeplineam”, a declarat pentru TIMPUL președintele Asociației Producătorilor Mici și Mijlocii de Vinuri, Ion Luca.

TIMPUL menționează că anul trecut pe teritoriul R. Moldova s-au fabricat 16,2 milioane decalitri de vin, dintre care spre UE s-au exportat doar 1,6 milioane decalitri de vin, limita fiind de 2,4 milioane decalitri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *