Culinar.md

Lista bucatelor pe care să le recomandați prietenilor ce vizitează Moldova

 1. Prune cu nuci și frișcă

Mmmmm, gustul copilăriei! Desertul din prune uscate umplute cu nuci și garnisite cu frișcă sau smântână se prepară relativ ușor. Destul de caloric, acest desert tradiționat este prezent practic pe orice masă festivă. Nimeni nu îi poate rezista, iar papilele gustative înnebunesc de plăcere.

2. Torta „Cușma lui Guguță”

Miros de brad și torta „Cușma lui Guguță” cu un gust dulce-acrișor de vișină ne aduce aminte de vacanța de iarnă când mergeam la țară unde ne încălzeam picioarele pe lejancă, iar bunica ne alinta cu aceste gustoșenii. Denumirea acestui tort este inspirată dintr-o poveste scrisă de Spiridon Vanghelie, unul dintre autori de bază ale poveștilor pentru copii în Moldova. Guguță era un ciobănaș mic cu o căciulă de cârlan pe cap. Visul lui era să aibă o căciulă mare-mare pentru ca să cuprindă tot satul și să nu înghețe niciun om.

3. Cornulețe cu dulceață de trandafiri

Cornulețele fragede cu trandafiri sunt deosebit de rafinate la gust cu o aromă aproape exotică care adie a copilărie, sunt irezistibili de bune. Sunt cele mai populare fursecuri de la noi, iar de sărbători, în satele Moldovei gospodinele pregătesc aceste delicii în cantități enorme. Ca umplutură cel mai des este folosit gemul de trandafiri, vișine într-un amestic irezistibil cu nuci mărunțite.

4. Babă albă

Pe o toamnă friguroasă, o porție de „Babă albă” e tot ce ți-ai putea dori. E o rețetă simplă, foarte ușor de pus în practică! În nordul Moldovei i se mai spune la această coptură și „Moșneag”. Rețeta originală spune să se folosească tăieței de casă. Dacă nu aveți și nu știți cum să-i preparați în casă, puteți folosi macaroane, spaghetti sau orice alt tip de paste în loc care să fie lungi, subțiri sau late.

5. Harbuz murat

Un deliciu cu adevărat exotic pentru toți străinii care ne vizitează țara. În beciurile moldovenilor nu veți găsi doar butoaie cu vin, dar și o diversitate de murături și conserve care îți lasă gura apă. Pepenele verde murat la butoi sau cum i se spune la noi „harbuzul murat” este preferat de toată lumea.

6. Alivanca moldovenească

Alivanca – un boț de soare din făină de porumb cu o mireasmă îmbietoare de smântânp și o crustă aburindă..O rețetă tipic moldovenească gătită de buneii noștri și o salvare pentru iernile reci și troienițe. Budinca cu care îi veți cuceri pe turiștii care vin la noi.

7. Plachie dulce de orez

Termenul de „plachie” înseamnă altceva în România, însă în nordul Moldovei aceasta este denumirea unui desert din orez extrem de delicios. Se gătește neapărat coaptă la cuptor de lemne în oale de lut. Este un amestec de lapte și ouă copt foarte bine cu miros intens de unt și vanilie.

8. Ardei grași în sos de roșii

O rețetă din bucătăria moldovenească care e preferata multora, acest fel de mâncare se gătește foarte des pe timp de vară când sunt din belșug ardei și roșii. Unii o preferă cu mămăligă și brânză de oi.

9. Plachie din pește

Plachia este o mâncare de pește cu un sos dulce-acrișor, pe bază de ceapă. Pentru preparare se folosește peste alb cu carnea dulceagă.Cel mai folosit pentru această mâncare este crapul. Dacă e servit cu mămăligă și un pahar de vin, e un amalgan de plăcere.

10. Fasole făcăluite

Fasolele făcăluite fac parte din tradiția moldovenilor încă din vechi timpuri. E mâncarea preferată de post și are un gust delicos mai ales când este servit cu murături.

Sursa: diez.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *