Economie

Lituania este gata să pună la dispoziţia Republicii Moldova propriul terminal de gaze naturale

Lituania este gata să pună la dispoziţia Republicii Moldova propriul terminal de gaze naturale. Anunţul a fost făcut de premierul Lituaniei, care se află în vizită de lucru la Chişinău. Oficialul de la Vilnius a avut o întrevedere cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa. Discuţiile au vizat, în mare parte, atenuarea consecinţelor crizei din domeniul energetic.

Natalia Gavriliţa şi omologul său lituanian, Ingrida Šimonyte au discutat despre identificarea surselor alternative de gaze naturale şi electricitate pentru cetăţenii Republicii Moldova.

NATALIA GAVRILIȚA prim-ministrul Republicii Moldova: „Ţara noastră trebuie să identifice cât mai multe surse alternative de gaze naturale, o să acceseze contracte de electricitate. Să aibă susținere în procurarea generatoarelor. Am discutat şi despre faptul că Lituania are un terminal de gaze naturale lichefiate şi vom discuta dacă există posibilități tehnice pentru a accesa anumite surse inclusiv şi prin acest terminal.”

Prim-ministrul de la Vilnius a declarat că şi Lituania a fost dependentă de gazele ruseşti. Însă în 2014 a fost încheiată construcţia terminalului de gaze naturale, care acum satisface necesităţile Lituaniei, Poloniei, Letoniei şi Estoniei.

INGRIDA ŠIMONYTĖ prim-ministrul Lituaniei: „Când l-am iniţiat a fost un proiect naţional. În actualele circumstanțe, s-a transformat în unul regional. Ministrul Energiei (n.r. al Lituaniei) a venit cu mine şi se va vedea cu omologul său din Republica Moldova şi va discuta paşii practici pe care îi putem face pentru a susţine ţări, precum Republica Moldova, care se află într-o situație complicată. Dacă există o soluţie tehnică, neapărat vom fi gata să stabilim la modul practic pentru a ajuta Republica Moldova.”

La sfârşitul lunii octombrie, Republica Moldova a convenit să folosească reţelele de transport ale Bulgariei pentru accesarea gazelor naturale de pe piaţa europeană. În prezent, în depozitate sunt stocate puţin peste 200 de milioane de metri cubi de gaz.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *