Internațional

Lituania ia în considerare un proces la CIJ împotriva Belarusului pentru migranții aduși în mod deliberat peste frontiera comună

Lituania ia în considerare măsuri legale împotriva Belarusului pentru migranţii aduşi în mod deliberat peste frontiera comună şi ar putea intenta proces la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), au declarat miercuri, 5 aprilie, oficiali lituanieni, transmite Dpa și Agerpres.

”Avem dovezi suficiente că, timp de doi ani, regimul belarus nu doar a împins în mod deliberat oameni spre teritoriul Lituaniei, dar a şi luat măsuri pentru a se asigura că migranţii pot intra pe teritoriul Lituaniei”, a declarat ministrul justiţiei, Ewelina Dobrowolska, potrivit relatărilor presei locale.

Mai întâi, Dobrowolska a spus că Ministerul de Externe va trimite o notă către Minsk cu o propunere de soluţionare a disputei prin arbitraj.

Ulterior, dacă aceasta va fi respinsă, Lituania va intenta proces împotriva Belarusului pentru nerespectarea legislaţiei internaţionale şi va cere despăgubiri de cel puţin 120 milioane de euro.

Guvernul lituanian a aprobat o propunere în acest sens prezentată miercuri de Ministerul Justiţiei, scrie Agerpres.

Lituania acuză Belarusul de încălcarea Protocolului împotriva traficului de migranţi pe calea terestră, a aerului şi pe mare, adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii organizate transnaţionale.

”Lituania va pretinde despăgubiri. Pentru a acoperi costurile pe care le-am suportat nu numai pentru întreţinerea migranţilor, dar şi pentru a ne întări controalele şi infrastructura, care nu exista în ţară la acea dată” a mai adăugat Dobrowolska.

Menționăm că graniţa comună a celor două state se întinde pe aproape 680 km.

Decizia guvernului lituanian a fost luată după un val de treceri ale frontierei dinspre Belarus în vara şi toamna lui 2021, când mii de persoane au încercat să intre fără documente legale în UE.

La acea vreme, UE l-a acuzat pe dictatorul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea deliberată a crizei de la frontieră prin aducerea de migranţi din zone de conflict la frontiera externă a Uniunii Europene.

Guvernul de la Vilnius a răspuns prin măsuri sporite de protecţie a frontierei şi construirea unui gard la graniţă, potrivit DPA.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *