Lucia Argint-Căldare: „Atâtea emoţii n-am avut nici când am fost mireasă…”
Din 1998 este profesoară de istorie şi educaţie civică la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală. Deţine gradul didactic superior. În 2009, şi-a susţinut teza de doctor în istorie cu tema „Sistemul administrativ al Basarabiei în perioada 1812-1828”. Pe 17 februarie curent a obţinut Medalia de aur şi Marele Premiu, în valoare de zece mii de lei, la cea de-a VIII-a ediţie a Concursului municipal „Pedagogul anului”.
Lucia Argint-Căldare zice că distincţia obţinută recent este doar un simbol al victoriei. „De fapt, victoria aparţine tuturor pedagogilor din R. Moldova, care n-au plecat peste hotare, dar au ales să rămână acasă, pentru a instrui tânăra generaţie. Toţi concurenţii au fost foarte buni, demonstrând ambiţie, creativitate şi dăruire totală activităţii lor”, afirmă învingătoarea concursului.
Potrivit ei, victoria la Concursul „Pedagogul anului” n-ar fi fost posibilă, dacă n-ar fi avut în spate o echipă de profesori, inclusiv învingători la ediţiile precedente: Angela Cutasevici, Mihai Creţu, Victor Guzun, precum şi familia Banciuc, şi directorul liceului, Boris Volosatâi. „În joc era pusă imaginea instituţiei, care întotdeauna a fost la cota cea mai înaltă. Atâtea emoţii n-am avut nici când am fost mireasă”, ne spune Lucia Argint-Căldare. La proba finală de concurs cu genericul „În numele viitorului”, ea a prezentat tema de acasă „Revenire la tradiţii”, bucurându-se de aplauze furtunoase din partea celor prezenţi în sală.
Născută într-o familie de intelectuali (mama – contabilă, tata – economist), profesoara afirmă că acasă a fost întotdeauna un copil rebel. „Mama şi tata puneau accentul pe matematică. Tata mă vedea la o facultate de la Universitatea Tehnică din Moldova, eu însă, fiind născută în zodia Taurului, nu m-am dat bătută – am ales istoria”, ne povesteşte ea.
Lucia Argint-Căldare publică anual mai multe articole în reviste de specialitate precum ar fi „Destin românesc”, Tirrageţia”, „Analecta catholica” ş.a. Totodată, lucrează asupra tezei de doctor habilitat, dar şi la o carte de istorie a liceului. „La cei 145 de ani ai instituţiei, lucrarea era de acum gata – fusese editată într-un singur exemplar. L-am rugat pe dl director să continuăm cercetările, pentru că am descoperit mai multe informaţii preţioase”, povesteşte Lucia Argint-Căldare. Astfel, ea a aflat că absolventă a fostului gimnaziu de fete este Lidia Pisarjevschi, nepoata marelui chimist de talie mondială Lev Pisarjeschi (el a inventat iodul prin extragerea lui din algele de mare), care s-a afirmat în mai multe domenii: sociologie, istorie, filosofie şi literatură şi care ţinea cursuri la universităţile din Paris, Constantinopol, Madrid ş.a. Tot aici a studiat Ana Tumarchin, prima femeie din Europa care a devenit doctor în ştiinţe.
Totuşi, cea mai mare realizare a ei o consideră pe fiica Valeria, de opt ani, care anul trecut, la Concursul „Asachi TOP ACTIV”, a fost aleasă drept cea mai bună elevă din clasele întâi.
Recent, profesoara a aflat că este invitată la Casa regală din România. Vorba e că ea, împreună cu două echipe de elevi, a participat la Concursul naţional de cercetare istorică „Iniţiativa tinerilor pentru modernizarea României”, desfăşurat sub înaltul patronaj al Alteţei Sale, principele Radu, unde a obţinut două din cele trei premii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!