Istorie

Lucia Argint-Căldare: „Atâtea emoţii n-am avut nici când am fost mireasă…”

Din 1998 este profesoară de istorie şi educaţie civică la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală. Deţine gradul didactic superior. În 2009, şi-a susţinut teza de doctor în istorie cu tema „Sistemul administrativ al Basarabiei în perioada 1812-1828”. Pe 17 februarie curent a obţinut Medalia de aur şi Marele Premiu, în valoare de zece mii de lei, la cea de-a VIII-a ediţie a Concursului municipal „Pedagogul anului”.
 
Lucia Argint-Căldare zice că distincţia obţinută recent este doar un simbol al victoriei. „De fapt, victoria aparţine tuturor pedagogilor din R. Moldova, care n-au plecat peste hotare, dar au ales să rămână acasă, pentru a instrui tânăra generaţie. Toţi concurenţii au fost foarte buni, demonstrând ambiţie, creativitate şi dăruire totală activităţii lor”, afirmă învingătoarea concursului.

Potrivit ei, victoria la Concursul „Pedagogul anului” n-ar fi fost posibilă, dacă n-ar fi avut în spate o echipă de profesori, inclusiv învingători la ediţiile precedente: Angela Cutasevici, Mihai Creţu, Victor Guzun, precum şi familia Banciuc, şi directorul liceului, Boris Volosatâi. „În joc era pusă imaginea instituţiei, care întotdeauna a fost la cota cea mai înaltă. Atâtea emoţii n-am avut nici când am fost mireasă”, ne spune Lucia Argint-Căldare. La proba finală de concurs cu genericul „În numele viitorului”, ea a prezentat tema de acasă „Revenire la tradiţii”, bucurându-se de aplauze furtunoase din partea celor prezenţi în sală.

Născută într-o familie de intelectuali (mama – contabilă, tata – economist), profesoara afirmă că acasă a fost întotdeauna un copil rebel. „Mama şi tata puneau accentul pe matematică. Tata mă vedea la o facultate de la Universitatea Tehnică din Moldova, eu însă, fiind născută în zodia Taurului, nu m-am dat bătută – am ales istoria”, ne povesteşte ea.

Lucia Argint-Căldare publică anual mai multe articole în reviste de specialitate precum ar fi „Destin românesc”, Tirrageţia”, „Analecta catholica” ş.a. Totodată, lucrează asupra tezei de doctor habilitat, dar şi la o carte de istorie a liceului. „La cei 145 de ani ai instituţiei, lucrarea era de acum gata – fusese editată într-un singur exemplar. L-am rugat pe dl director să continuăm cercetările, pentru că am descoperit mai multe informaţii preţioase”, povesteşte Lucia Argint-Căldare. Astfel, ea a aflat că absolventă a fostului gimnaziu de fete este Lidia Pisarjevschi, nepoata marelui chimist de talie mondială Lev Pisarjeschi (el a inventat iodul prin extragerea lui din algele de mare), care s-a afirmat în mai multe domenii: sociologie, istorie, filosofie şi literatură şi care ţinea cursuri la universităţile din Paris, Constantinopol, Madrid ş.a. Tot aici a studiat Ana Tumarchin, prima femeie din Europa care a devenit doctor în ştiinţe.

Totuşi, cea mai mare realizare a ei o consideră pe fiica Valeria, de opt ani, care anul trecut, la Concursul „Asachi TOP ACTIV”, a fost aleasă drept cea mai bună elevă din clasele întâi.

Recent, profesoara a aflat că este invitată la Casa regală din România. Vorba e că ea, împreună cu două echipe de elevi, a participat la Concursul naţional de cercetare istorică „Iniţiativa tinerilor pentru modernizarea României”, desfăşurat sub înaltul patronaj al Alteţei Sale, principele Radu, unde a obţinut două din cele trei premii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *