Externe

Lumea arabă on-line continuă să fie sub presiunea guvernelor

Aceste date sunt afirmate de un nou raport executat în acest sens.

Pagina 96 a raportului #Turn_around_and_go_back: Internetul în lumea arabă, efectuat de Rețeaua Arabă pentru Informarea Drepturilor Omului (RAIDO), estimează că în prezent sunt 157 de milioane de utilizatori în regiune, care ocupă spațiul de la Mauritania până la Yemen. Jumătate din acești utilizatori, aproximativ 78 de milioane au conturi de Facebook și Twitter, iar acest fenomen câștigă tot mai multă popularitate ca o platformă social media cu 7 milioane de utilizatori în Arabia Saudită și 4 milioane în Egipt.

Social media a jucat un rol important în Primăvara Arabă și a revoltat tinerii din regiune, a sporit accesul la internet, dar acesta nu a condus la creșterea libertății, declară experții.

Gamal Eid, directorul executiv a (RAIDO) a declarat pentru Quartz că „În general, din perspectiva guvernelor care încearcă să controleze activitățile online a oamenilor, situația este sumbră, dar dacă ne uităm la ce se întâmplă cu publicul larg, această situație devine mai ironică cu dezacordul acestui fenomen.

Raportul efectuat s-a bazat pe un index a libertății internetului. Pe o scară ajustabilă de la 100 (liberă) și 0 (lipsită de libertate), 18 țări au participat la acest raport bazându-se pe criteriile cum ar fi arestarea activiștilor cibernetici, protecția vieții private, blocarea site-urilor web, infrastructura de telecomunicații și respectarea libertății de exprimare.

Tunisia ocupă locul de top în acesta cu un scor de 75, iar Sudan a ocupat ultimul loc acumulând doar 25 de puncte.

Autorul raportului observă că „internetul este unul din cele mai importante mijloace de a lupta cu represiunile și de a susține democrația” într-o regiune în care schimbarea instituțională este pusă în fața problemei de securitate.

Chiar dacă Tunisia a ocupat locul de frunte în clasament, acest fapt nu a oprit autoritățile să aresteze un blogger tânăr, Yassine Ayari, în ianuarie anul curent, din cauza postării sale pe Faceboook, care a fost considerată prea critică la adresa armatei și înaltului comandament militar. El a fost eliberat cum câteva săptămâni, după ce a petrecut trei luni în închisoare.

Sherif Azer, este un cercetător la Universitatea York din Marea Britanie, care examinează cyber-activismul din Egipt și regiune în general. El a explicat pentru sursă că „în prezent, regimurile arabe se răzbună politic pentru ce s-a întâmplat acum patru ani, chiar dacă aceste regimuri nu au fost răsturnate”.

De exemplu, activistul pentru drepturile omului din Bahrain, Nabeel Rajab se confruntă cu un proces de judecată în această săptămână din cauza unui singur tweet, pe care autoritățile le consideră ca critică la adresa instituțiilor de stat. Între timp, guvernul marocan a depus recent un proces de judecată împotriva unui grup care apară drepturile digitale și critică supravegherea și spionarea guvernului vizavi de activiști și jurnaliști.

„Dacă vă uitați peste exemplul Kuwait-ului, care a fost un lider a presei libere, acum împreună cu alți lideri din Lebanon, regimul a arestat mai mulți utilizatori Twitter decât celelate țări din lume”, a explicat Eid. Cu toate acestea el este încrezător că „deși represiunile cibernetice sunt la cel mai înalt nivel în regiune, este o luptă pierdută de guvernări din cauza numărului mare de utilizatori tineri on-line care pot să își posteze gândurile instant”.

Sursa: Qz.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *