Război

Lunetist ucrainean din grupul special „Alpha” a reușit să elimine 4 soldați ruși unul după altul

O înregistrare video distribuită de forțele armate ucrainene arată cum un lunetist al trupelor speciale „Alpha” a eliminat unul după altul 4 soldați ruși la un post de observație.

Forțele speciale ucrainene nu au precizat unde a avut loc acțiunea pe timp de noapte însă trupele speciale „Alpha” au participat la contraofensiva din nord-estul țării care a dus la prăbușirea catastrofală a frontului rusesc din Harkov luna trecută.

Se crede de asemenea că militarii trupelor „Alpha” au participat la luptele duse în jurul aeroportului Hostomel în primele zile ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie, sursele ucrainene afirmând că aceștia au prins în ambuscadă și ucis un grup de luptători ceceni.

În timpul acestor lupte ucrainenii au reușit să îl elimine pe Magomed Tușaev, „mâna dreaptă” a liderului cecen Ramzan Kadîrov. Tușaev a fost primul general rus ucis în timpul „operațiunii militare speciale”.

Tușaev era comandantul celui de-al 141-lea Regiment Motorizat al Gărzii Cecene a Rusiei.

Ce sunt trupele speciale „Alpha”

Fondat în 1974 de fostul șef al KGB-ului Yuri Andropov, devenit ulterior lider al Uniunii Sovietice, Grupul „Alpha” a fost una dintre unitățile de elită ale forțelor speciale sovietice, unități ale sale fiind create în toate statele care alcătuiau URSS.

După destrămarea imperiului sovietic trupele au fost menținute de multe dintre țările care și-au câștigat independența, inclusiv Ucraina, care le-a trecut în subordinea SBU, serviciul său de securitate națională.

Trupele „Alpha” nu au fost însă lipsite de controverse în Ucraina, ele fiind acuzate că au tras în protestatari în timpul Revoluției Euromaidan din 2014. Grupul a fost ulterior epurat și reorganizat de către noua putere pro-occidentală de la Kiev.

Alexandr Hodakovski, unul dintre cei mai cunoscuți comandanți ai separatiștilor din Donbas în timpul insurgenței declanșate cu susținerea Rusiei în urmă cu 8 ani, a fost comandantul trupelor „Alpha” din regiunea Donețk înainte să treacă de partea rușilor cu mai mulți ofițeri ai săi.

El a comandat Batalionul Vostok al separatiștilor din Donețk până în 2018, când s-a mutat în Rusia, afirmând apoi că grănicerii ruși nu i-au mai permis să se întoarcă în regiunea din estul Ucrainei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *