Război

Mai puțin de 10% dintre români cred că Ucraina poate câștiga războiul. 50% vor ca Europa să militeze pentru un acord de pace / Sondaj la nivel european

Sprijinul pentru Ucraina în rândul europenilor rămâne ridicat, dar la aproape doi ani de când Rusia a declanșat invazia pe scară largă. Cu toate acestea, doar 10% din europeni mai cred acum că armata ucraineană poate învinge Rusia, conform unui sondaj la nivelul UE și publicat de The Guardian. Sondajul YouGov și Datapraxis din ianuarie 2024 include și părerile românilor despre aceste chestiuni.

Sondajul a fost realizat în ianuarie în 12 state membre ale UE, inclusiv România, a constatat că stagnarea contraofensivei ucrainene, temerile crescânde privind o schimbare a politicii SUA și perspectiva unui al doilea mandat prezidențial al SUA pentru Donald Trump alimenta pesimismul cu privire la rezultatul războiului.

Dacă anul trecut, cei mai mulți europeni spunea că Ucraina trebuie să-și recâștige tot teritoriul pierdut, acum cei mai mulți afirmă că trebuie găsită o „rezolvare de compromis” pentru încheierea conflictului, care să se concentreze pe definirea a ceea ce trebuie să însemne de fapt o pace acceptabilă, afirmă autorii raportului.

Care dintre următoare credeți că va fi cea mai probabilă concluzie a războiului? | Sursă grafic: sondaj YouGov și Datapraxis din ianuarie 2024

Potrivit datelor, jumătate dintre români cred că Ucraina trebuie încurajată să obțină un acord de pace, iar 21% consideră că Ucraina trebuie susținută să-și recâștige teritoriile capturate de armata rusă.

Care dintre următoarele reflectă cel mai bine viziunea dumneavostră despre ceea ce ar trebui să facă Europa privind războiul din Ucraina | Sursă grafic: sondaj YouGov și Datapraxis din ianuarie 2024

Sondajul a constatat că doar unul din 10 europeni din cele 12 țări chestionate credea că Ucraina va câștiga pe câmpul de luptă, în timp ce de două ori mai mulți au prezis o victorie a Rusiei. Chiar și în cele mai optimiste state membre chestionate – Polonia, Suedia și Portugalia – mai puțin de unul din cinci (17%) au considerat că Kievul ar putea prevala. România se situează aproape de media europeană.

Mulți europeni consideră că din ce în ce mai mult războiul Rusiei împotriva Ucrainei ca fiind o preocupare directă pentru ei, 33% spunând că a avut un impact mai mare asupra țării lor și asupra Europei (29%), decât războiul din Orientul Mijlociu.

Posibila întoarcere a lui Trump la Casa Albă este în general văzută ca o veste proastă. 56% dintre respondenții din cele 12 țări chestionate spun că ar fi foarte sau destul de dezamăgiți dacă fostul președinte va fi reales pentru un nou mandat.

De remarcat, după Ungaria, România este țara unde cei mai mulți cetățeni spun că ar fi foarte mulțumiți (10%) sau mulțumiți (8%) dacă Trump câștiga, dar procentul este inferior celor care se declară foarte dezamăgiți (23%). În Ungaria, 28% s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți.

Cum să interpretăm datele „Pentru a argumenta sprijinul european continuu pentru Ucraina, liderii UE vor trebui să schimbe modul în care vorbesc despre război”, a declarat co-autorul Mark Leonard de la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), care a comandat sondajul.

Majoritatea europenilor „sunt disperați să împiedice o victorie a Rusiei”, dar nu cred că Kievul poate câștiga militar, precizează Leonard, ceea ce înseamnă că cel mai convingător argument pentru un public din ce în ce mai sceptic este oferirea de ajutor „ar putea duce la o pace durabilă, negociată, care să favorizeze Kievul, în dauna unei victorii a lui Putin”.

Ivan Krastev, celălalt co-autor al raportului, a spus că cel mai mare pericol este că Trump și președintele rus Vladimir Putin, care a dat de înțeles că este deschis la negocieri în condițiile sale, „încearcă să prezinte Ucraina și susținătorii săi drept susținători ai războiului, în timp ce ei pretind că reprezintă pacea”.

O victorie a Rusiei „nu este pace”, a spus Krastev, care este președintele Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia. „Dacă prețul încheierii războiului transformă Ucraina într-o țară a nimănui, aceasta va fi o înfrângere nu numai pentru Kiev, ci și pentru Europa și securitatea ei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *