Justiție

Maia Sandu anunță că va fi organizat un nou proces de selectare a procurorului general

Constatarea Curții Constituționale prin care a fost declarat neconstituțional articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo „se referă la ceva ce nu mai există”, a spus recent Maia Sandu. Potrivit președintei, hotărârea Înaltei Curți, nu schimbă planurile autorităților, inclusiv condiția Uniunii Europene, de a avea un proces nou de selectare a procurorului general.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un articol care nu mai există pentru că înaintea Curții Constituționale s-a pronunțat Comisia de la Veneția și Comisia de la Veneția a spus că acest articol nu era suficient de bun. Și atunci parlamentul a modificat legea cu privire la evaluarea procurorul general, în general și respectiv, aceasta este o constatare a Curții Constituționale, cumva se referă la ceva ce nu mai există. Asta nu schimbă evaluarea care a fost făcută fostului procuror general și asta nu schimbă planurile noastre, inclusiv condiția Uniunii Europene, un proces nou de selectare a procurorului general, inclusiv cu testarea integrității pentru cei care vor să candideze la funcția de procuror general”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că articolul în baza căruia a fost evaluat Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general a fost declarat neconstituțional de către magistrații Curții Constituționale pe 9 noiembrie.

Avocatul său, Iurie Mărgineanu, a declarat că acesta ar putea reveni în funcția de procuror general, după decizia CC care, potrivit lui, „este o portiță” în acest sens.

Anterior, fostul procuror general Alexandr Stoianoglo insista pe repunerea sa în funcție și a anunțat că va ataca în instanță decretul prezidențial prin care a fost eliberat din funcție. Reprezentanțiii Guvernului au precizat că hotărârea CtEDO nu prevedere repunerea în funcție a lui Alexandr Stoianoglo, cercetat în mai multe dosare.

Amintim că Alexandr Stoianoglo, numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, a fost reținut doi ani mai târziu, fiind cercetat în mai multe dosare, iar ulterior, suspendat din funcție.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *