Politică

Maia Sandu, după ședința CSS: „Au demonstrat că justiția a putrezit și nu vrea să se lecuiască”. CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile

Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a venit cu o serie de decizii după ședința de luni, 20 martie, convocată de șefa statului Maia Sandu în contextul situației excepționale în justiție. Una dintre ele reprezintă accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care ar urma să fie funcțional în cel mul 30 de zile. Astfel, într-un briefing după încheierea ședinței, Maia Sandu a notat că persoane din sistem se împotrivesc curățării justiției și vor să o folosească în continuare în propriile interese, potrivit Deschide.md.

”Am văzut ce s-a întâmplat vineri, când, din păcate, votul pentru numirea membrilor CSM nu a mai avut loc. Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii. Persoanele implicate în organizare se aflau în conflict de interes, unii n-au fost reconfirmați în funcție. Au demonstrat că justiția a putrezit și nu vrea să se lecuiască. De ce o parte din judecători nu vor să existe un CSM funcțional? Pentru că, dacă nu există CSM, nu pot fi numiți judecători și nu se pot aplica sancțiuni disciplinare” a declarat președinta R. Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, au decis să blocheze procesele din sistem cei care nu-și pot justifica averea și care susțin persoanele corupte.

„Justiția a fost sechestrată de interesul unor judecător, care au lăsat infractori în libertate, au permis laundromatul. Dar acest lucru nu ne va împiedica să construim o justiție puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției” a mai declarat ea.

În acest sens, la ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) au fost luate următoarele decizii:

  • Accelerarea creării CSM! CSM urmează să fie funcțional în cel mult 30 de zile. Parlamentul va numi membrii non-judecători, din care și va fi format CSM.
  • Parlamentul va crea cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție. Instituția urmează să fie funcțională în cel mult trei luni.
  • Accelerarea aducerii în sistem a unor tineri judecători! E timpul să aducem în sistem tineri care au învățat bine și sunt cinstiți și onești, nu rude ale judecătorilor, promovați pe interese personale.

În încheierea briefingului, președintele Maia Sandu s-a adresat judecătorilor din sistem:

”Aveți de ales să fiți parte a problemei sau să fiți parte a soluției. Am văzut că există judecători care își fac meseria cu demnitate. Vocea voastră este decisivă acum. Demonstrați că puterea judecătorului vine din vocea voastră. Avem nevoie de o justiție independentă de corupție, care să facă dreptate și să refacă încrederea cetățenilor” a conchis șeful statului.

Vă amintim că, vineri, președintele Maia Sandu a anunțat că va convoca ședința CSS după ce a Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor CSM. Lucrările Adunării Generale a Judecătorilor au fost întrerupte până la data de 28 aprilie. O decizie în acest sens a fost luată de majoritatea din cei 330 de judecători, prezenți la ședință.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *