Matematicienii propun redenumirea străzii Diordița
Săptămâna trecută a avut loc Conferința de comemorare a iscusitului pedagog matematician și mentor Petru Osmătescu la Universitatea Tehnică din Moldova. Academicieni și profesori, care i-au fost discipoli sau colegi, și-au amintit de personalitatea celui care a creat o veritabilă școală de matematică în țara noastră.
Petru Osmătescu s-a născut la 15 iulie, 1925 în satul Moldavca, județul Cetatea Albă, într-o familie de țărani. După absolvirea școlii din sat, lucrează într-un atelier de lăcătușărie în orașul București, iar după sfârșitul Războiului al Doilea Mondial își face studiile la Institutul Pedagogic din Chișinău. Activitatea de dascăl a început-o în școala medie din orașul Orhei în calitate de învățător de matematică, apoi a fost invitat la Institutul Pedagogic din Tiraspol. De aici urmează doctorantura la Universitatea de Stat „M. Lomonosov” din Moscova, unde sub îndrumarea vestitului matematician A.P. Alexandrov susține teza de doctor în științe fizico-matematice. Revenind, fondează la Tiraspol primul seminar de topologie din Moldova. Din 1965 își leagă destinul științific și pedagogic de Institutul Politehnic „Serghei Lazo” din Chișinău, numărându-se printre fondatorii corpului profesoral-didactic de la această instituție. Aici el organizează seminarul de matematică unde au fost educați și căliți ca matematicieni Dumitru Botnaru, Vladimir Drăgan, Liubomir Chiriac, Andrei și Elena Rusu, Serghei Maftea, Ana Costaș, Vasile Ursu ș.a.
„Profesorul Petre Osmătescu a fost un mare patriot. Printre primii în anii de opresiune ideologică totalitaristă a cerut în cadrul memorabilului Congres al scriitorilor din ex-RSSM (1966), renunțarea la alfabetul chirilic şi revenirea la alfabetul latin – veșmântul firesc al limbii române”, își amintește dr. hab. Valeriu Dulgheru. Participanții la conferință au făcut un demers către consiliul municipal Chișinău în vederea instalării unei plăci comemorative pe blocul în care a locuit P. Osmătescu și redenumirii străzii Diordiță în Aleea profesorul Petre Osmătescu (pe această stradă este situat căminul UTM în care au locuit mai multe generații de profesori ai UTM, printre care și prof. P. Osmătescu). De asemenea, discipolii matematicianului au făcut un demers către președintele RM în vederea decorării post-mortem a prof. Petru Osmătescu cu Ordinul Republicii.
Vasile Ursu
prof.univ., dr.hab.