Moldova

Matthias Meyer: ”Combaterea corupţiei trebuie să fie o chestiune prioritară pe agenda guvernării actuale”

Diplomatul german i-a îndemnat pe studenţi să nu se grăbească să-şi părăsească ţara, pentru că R. Moldova are nevoie de cunoştinţele şi de pregătirea lor universitară.

După o întrevedere protocolară cu rectorul ULIM, Andrei Galben, ambasadorul german, Matthias Meyer s-a întâlnit cu profesorii şi studenţii de la această instituţie. În mesajul său, înaltul oaspete a subliniat faptul că şansele R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană sunt mari, dar pentru aceasta este necesar ca reformele începute să fie continuate şi duse la bun sfârşit. Îndemnul său către studenţi a fost ca aceştia să rămână acasă, pentru a contribui la dezvoltarea ţării prin aplicarea cunoştinţelor acumulate pe parcursul studiilor. Diplomatul şi-a exprimat convingerea că R. Moldova poate oferi locuri de muncă avantajoase tinerilor în toate domeniile de specializare.

Matthias Meyer s-a referit în prelegerea sa şi la fenomenul corupţiei, pe care l-a calificat drept obstacol major în calea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În opinia sa, combaterea corupţiei trebuie să fie o chestiune prioritară pe agenda guvernării actuale. În context, domnul ambasador a promis tot sprijinul Ambasadei Germane, precum şi a sa personal – prin organizarea unor dezbateri pe tema corupţiei cu participarea experţilor străini – în vederea contracarării acestui fenomen din societatea noastră, inclusiv din sistemul de învăţământ.

Întâlnirea a fost interactivă, studenţii având ocazia să discute liber cu dl ambasador despre problemele care îi preocupă. În ceea ce priveşte oportunităţile pe care le au tinerii din R. Moldova de a-şi continua studiile în Germania, dl a ambasador a explicat că învăţământul în instituţiile germane este gratuit – studenţii trebuie să-şi asume doar cheltuielile legate de cazare, hrană, transport local, acces la biblioteca şi mediateca instituţiei. La rândul său, domnul ambasador s-a interesat de ce studenţii de la ULIM au ales să studieze limba germană. Unii tineri au răspuns că au îndrăgit această limbă după ce au vizitat Germania, alţii au spus că au ales limba germană deoarece această ţară constituie o mare putere economică pe plan mondial şi se remarcă prin gradul înalt de cultură, civilizaţie şi respect faţă de lege.

Evenimentul a fost moderat de către vicerectorul ULIM pentru relaţii internaţionale, Nicolae Ţâu, şi a fost organizat de către Ambasada Germaniei la Chişinău în colaborare cu Centrul pentru Cooperare Internaţională ULIM.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *