Eveniment

Medicii susțin campania „Vorbesc românește sunt, deci, român!”

Unii din cei mai buni chirurgi din R. Moldova ne-au demonstrat că nu au nici un dubiu că limba pe care o vorbesc este limba română.

Dan Lîsîi, chirurg neurolog, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie

Susţin campania „Vorbesc româneşte, sunt, deci, român!”. Voi aduce un singur argument, care pentru mine este unul implacabil şi nu i se poate da o altă interpretare de către politicienii noştri: copii prietenilor mei când pleacă pentru o vacanţă în România, spun că înțeleg perfect ce zic copiii de acolo, şi înțeleg foarte puţin când sunt la Chişinău. Din păcate mass-media promovează prea puţin vorbirea corectă în societatea noastră. Spaţiul mediatic este dominat de limba şi propagandă rusească. Cu toate acestea, sunt sigur că majoritatea vor recunoaşte apartenenţa la limba şi etnia română.

Liliana Domenti, director al Institutului Ftiziopneumologie

Am fost printre primii studenți de la medicină care au făcut studiile în limba română. Era destul de greu, pentru că manualele erau în limba rusă, dar ne-au sprijinit profesorii, cum ar fi academicianul Gheorghe Ghidirim. În medicină se spune „Non est medicina, sine lingua latina”. Aș putea să parafrazez și să spun că în R. Moldova nu poate fi medicină fără limba română. Am trecut timpuri dificile, nu trebuie să ne întoarcem la ele. Este foarte dureros când faci o cale lungă și să te întorci la punctul de unde ai pornit.

Tihon Moraru, conferențiar la USMF Nicoale Testimițeanu, specialist în terapie intensivă

Urmăresc ce scrie TIMPUL. Susțin campania cu ambele mâini. Nu e vorba doar de mine. Colegii mei de la Spitalul Clinic nr.3 din Chișinău, băieți de treabă, nu au nici un fel de dubii că vorbim limba română. De aceea noi participăm la mitingurile și acțiunile dedicate cauzei românești.

Grigore Zapuhlîh, șeful Catedrei neurochirurgie USMF Nicolae Testimițeanu, șef al Serviciului neurochirurgie „MedPark”

Eu m-am născut într-un sat moldovenesc. Tatăl meu este rus din Siberia deoarece buneii mei au fost deportați. El m-a învățat că trăiesc între moldoveni și trebuie să cunosc limba lor, chiar în vremurile sovietice, când mulți nu aveau de gând să vorbească nici măcar așa-zisa moldovenească. Chiar fiind pe jumătate rus, eu vorbesc limba română. În privința asta sunt total de acord și consider că TIMPUL a lansat o campanie bună. Totuși țin să precizez că mă consider cetățean al Republicii Moldova. Ar fi bizar dacă voi spune că sunt român, aș fi un fel de Papadopolos din București.

Ghenadie Grecu, medic cardeolog-reanimatolog, Institutul de Cardeologie

Eu vorbesc limba română și sunt român care locuiește în Basarabia. Altfel nu poate fi. Mulți oameni sunt amăgiți, induși în eroare. De aceea trebuie să le explicăm că limba pe care o vorbim e, de fapt, limba română. Cred că majoritatea intelectualității este de aceeași părere, cu excepția unor indivizi, ca să nu-i arătăm cu degetul, care optează pentru CSI, Uniunea Vamală și care vorbesc limba maldavnească.

Alexandru Cărăuș, profesor, cardiolog, director medical al Institutului de Cardiologie

Sunt informat cu tot ce scrie TIMPUL. Susțin fără nicio discuție această campanie. Sunt român din Basarabia, vorbesc românește. La recensământul din 2004 datele au arătat că românii sunt minoritate. Noi suntem de fapt o majoritate, asta e foarte simplu. Dacă vorbim de contingentul medical, atunci pot să spun că aici lucrează oameni serioși care știu cine sunt și de unde vin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *