CSI / Rusia

Medvedev avertizează că arestarea lui Putin ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei

O eventuală arestare a preşedintelui Federaţiei Ruse în străinătate în baza mandatului emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) ar echivala cu o declaraţie de război împotriva Rusiei, un casus belli, a avertizat joi, 23 martie, Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus, informează EFE şi TASS.

”Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat mai multor instituţii media ruse, între care agenţia de stat TASS şi reţeaua de socializare VKontakte (echivalentul rus al Facebook).

”Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse!”, a exclamat Medvedev, aliatul fidel al lui Putin.

În acest caz, ”toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane”, a avertizat el.

Ministrul justiţiei german, liberalul Marco Buschmann, a salutat săptămâna trecută decizia CPI de a emite un mandat de arestare pe numele lui Putin ca presupus responsabil pentru deportarea copiilor ucraineni.

Buschmann a mai declarat că Berlinul va trebui să se conformeze acestui ordin dacă Putin va pune piciorul pe teritoriul german.

Comentând această afirmaţie, Medvedev a spus: ”Înţelege el că acesta este un casus belli, că aceasta este o declaraţie de război?”.

Pe lângă mandatul de arestare împotriva lui Putin, Camera preliminară a CPI a emis un al doilea mandat de arestare pe numele însărcinatului prezidenţial pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, sub aceeaşi acuzaţie.

În general, Dmitri Medvedev consideră că decizia CPI ”creează un potenţial negativ enorm” pe fondul relaţiilor deja proaste ale Moscovei cu Occidentul.

”Avem deja relaţii foarte proaste cu lumea occidentală, ei bine, probabil, mai rău de atât nu au fost niciodată în istorie. Chiar şi în perioada în care (premierul britanic Winston) Churchill îşi susţinea renumitul discurs de la Fulton (1946, în care invocase Cortina de Fier între cele două blocuri) erau mai bune. Şi ei dintr-o dată iau o astfel de decizie faţă de şeful statului nostru”, a explicat vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei.

Referitor la Ucraina, Dmitri Medvedev a declarat că ”obiectiv vorbind, Ucraina face parte din Rusia, chiar dacă din motive geopolitice şi istorice, naţiunea rusă unită a fost divizată prin graniţe artificiale”, notează TASS.

”Să fim sinceri, Ucraina face parte din ”Marea Rusie”. Dar, din motive geopolitice şi din cauza istoriei a ceea ce s-a întâmplat, am tolerat mult timp să trăim în apartamente diferite”, a afirmat fostul preşedinte rus, adăugând că nu vede nicio perspectivă de relansare a legăturilor Rusiei cu Occidentul în viitorul apropiat.

În acelaşi interviu, Medvedev a afirmat că Occidentului îi displace independenţa Rusiei şi a Chinei, iar deceniile următoare nu vor fi liniştite, întrucât acesta va încerca să rupă Rusia în state mai mici şi mai slabe pe care să le poată controla.

”Cred că mai devreme sau mai târziu, situaţia se va stabiliza, iar legăturile se vor relua, dar sper sincer că, până atunci, o parte semnificativă dintre aceşti oameni (lideri occidentali) se vor fi pensionat, iar unii vor fi murit”, a afirmat Medvedev, citat de Reuters.


comentarii

  1. Cine face parte din “marea rusie” hotaraste, fireste, exclusiv marea rusie. Daca asa ar gandi toti, unde ar ajunge planeta, nenorocitilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *