Metale grele și abest depistate în alimente și jucării
Campania este realizată de Uniunea Republicană a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect în colaborare cu Ministerul Mediului.
Activitățile din cadrul „Săptămânii securităţii chimice” vor avea loc în mun. Chişinău, or. Hinceşti, or. Anenii Noi, or. Ștefan Vodă, or. Drochia şi or. Râşcani.
Deși circa 41 de substanțe chimice au fost total interzise sau sunt subiectul unor regimuri severe de control, rămâne de luat măsuri doar pentru eliminarea acestora. Sursa îngrijorării o constituie deficitul de cunoștințe despre impactul multor chimicale asupra sănătății umane și a mediului. Pentru a ne proteja sănătatea, este important să cunoaștem ce alte substanţe nimeresc în organismul nostru, împreună cu alimentele pe care le consumăm şi la ce eventuale riscuri ne putem expune.
În cadrul proiectului, au fost efectuate testări a produselor alimentare, – produse lactate, peşte, ouă de găină, legume – la conţinutul substanţelor organice toxice cum ar fi – poluanţii organici persistenţi (POPs), hidrocarburi poliaromatice (PAH) şi metale grele.
Astfel, la testarea probei de peşte (carp) la conținutul metalelor s-a constatat că peștele cu vârsta mai mare de 10 ani depăşește cu mult concentraţia admisibilă la Cd – 120 de ori, Cu – 3 ori, Zn – 40 ori. Concentrația de nitraţi în legume a fost determinată în mostrele procurate din piaţa agricolă or. Chişinău. Toate probele au concentraţia de nitraţi în limitele admisibile (90 mg/kg), doar la zemos s-au depistat 120 mg/kg, ceea ce depăşește CMA.
Evaluarea conținutului substanțelor chimice în produsele agroalimentare reprezintă doar o parte din rezultatele proiectului, testările și sondajele fiind efectuate și pentru alte produse precum cele destinate copiilor – jucăriile, studiu de caz privind utilizare materialelor de construcției cu conținut de azbest, etc.
Astfel în cadrul proiectului a fost efectuată și testarea jucăriilor plasate pe piață în RM. Din totalul de 57 jucării testate, concentrații sporite de metale ce depășesc concentrația maximă admisibilă a poluanților în sol au fost depistate în 17 jucării, iar în 10 jucării aceste depășiri sunt de zeci și sute de ori. Se atestă situația când majoritatea jucăriilor, în special cele din piețe sau din gherete, sunt comercializate în lipsa informației despre originea sau importatorul jucăriilor, cât și în lipsa copiilor avizelor sanitare în locurile comercializării jucăriilor. Totodată inofensivitatea jucăriilor nu întotdeauna depinde de prețul și de locul unde au fost comercializate.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!