Sănătate

Meteosensibilitatea – ce este și cum o ținem sub control

Omul ca ființă biologică este supus acelorași schimbări ca mediul înconjurător. Nu este de mirare că asociem buna-dispoziție cu o zi însorită, ploaia cu tristețea sau supărarea cu furtuna sau ceva amenințător. Schimbarea stării de spirit în funcție de vreme reprezintă răspunsul fiziologic obișnuit al unui organism sănătos.

Ce anume provoacă deteriorarea sănătății în timpul schimbărilor meteorologice?

Deteriorarea stării de sănătate în timpul diferitelor modificări climatice se datorează prezenței unor boli somatice deja existente. Este adevărat că bolile cronice stimulează cel mai adesea meteosensibilitatea. Este important să înțelegem că o persoană poate dezvolta anumite patologii în timp și cum unii oameni nu știu despre acest lucru, ei tind să-și explice boala prin diferite motive externe, inclusiv condițiile climatice. Adevărul este că modificările climatice pot acționa numai ca factori agravanți ai unei boli deja existente.

Mai jos sunt câteva patologii pe care oamenii le-ar putea descrie ca fiind asociate condițiilor meteorologice:

Hipertensiune arterială
Oboseală cronică
Anemie cu deficit de fier
Depresie
Boli ale glandei tiroide
Migrene
Boli ale articulațiilor
Scleroză multiplă
Boli pulmonare obstructive cronice

Sunt identificate 4 tipuri de meteosensibilitate:
Meteosensibilitate normală. Organismul nu prezintă nicio reacție sau modificări de dispoziție la schimbările meteorologice

Meteosensibilitate crescută. Se caracterizează printr-o ușoară stare de rău, instabilitate emoțională, deteriorarea stării de spirit, lipsă de concentrare și productivitate scăzută

Apar dereglări pronunțate în organism: crește presiunea arterială, modificări ale ritmului cardiac, creșterea numărului de leucocite

Afectează negativ atât sănătatea persoanei, cât și capacitatea sa de lucru

Meteosensibilitatea poate avea manifestări diferite în funcție de bolile pre-existente ale persoanei. Astfel, persoanele meteosensibile pot fi împărțite în următoarele tipologii:

Meteosensibilitate cardiacă. Primul semn al acestui tip de dependență meteorologică este o agravare a simptomelor cardiace (durere de inimă, puls crescut, bătăi neregulate ale inimii, senzație de lipsă de aer) pe fondul fluctuațiilor condițiilor meteorologice

Meteosensibilitate cerebrală. Sunt asociate schimbărilor meteorologice simptome precum migrene, dureri de cap și amețeli, senzația de zgomot în urechi (tinitus sau acufenă)

Meteosensibilitate mixtă. Se observă apariția simultană a simptomelor celor două tipuri de dependență meteorologică descrise mai sus.

Meteosensibilitate astenoneurotică. Simptomatologia observată corespunde tipului astenic al sistemului nervos: slăbiciune generală și iritabilitate, oboseală bruscă. Oamenii cu acest tip de meteosensibilitate se plâng că nu pot lucra, suferă stări depresive și tulburări de somn.

Meteosensibilitate nedefinită. Persoanele din această categorie se plâng de slăbiciune generală și slăbiciune din cauza schimbărilor meteorologice, acuzând dureri musculare și articulare.

Cum facem față meteosensibilității?
Așa cum fiecare persoană reacționează diferit la schimbările meteorologice, metodele de ameliorare a simptomelor resimțite variază de la caz la caz și depind în mare măsură de gradul de dependență meteorologică, de nivelul de anxietate, vârsta și prezența patologiilor cronice de sănătate.

Tratamente balneare: băi terapeutice relaxante, dușuri reci și fierbinți, înot
Prognosticul meteosensibilității și meteolabilității depinde în totalitate de dorința pacientului de a fi sănătos și fericit. Este clar că vindecarea bolilor cronice este aproape imposibilă și, prin urmare, simptomele de meteosensibilitate la pacienții cu boli cronice vor putea fi cel mult ameliorate și nu eliminate. Asta dacă sunt luate măsuri specifice pentru a ține sub control boala de bază, controlând modificările condițiilor meteorologice și prevenind apariția eventualelor simptome neplăcute.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *