Moldova

Mevlüt Çavuşoğlu: regret că timp de opt luni nu s-a ales preşedintele ţării

Mevlüt Çavuşoğlu a menţionat că a fost în Republica Moldova acum opt luni, atunci când a condus o delegaţie de observatori ai APCE la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. „Mă bucur că astăzi am ţinut un discurs în faţa unui parlament nou format. Totodată, constat cu tristeţe că în acest parlament există divergenţe profunde şi că el nu au reuşit să aleagă preşedintele ţării”, a remarcat preşedintele APCE.

Mevlüt Çavuşoğlu a salutat decizia constituirii comisiei parlamentare de modificare a art. 78, din care vor face parte reprezentanţi ai tuturor fracţiunilor din legislativ.

Mihai Ghimpu a spus că decizia de a constitui comisia respectivă a fost luată la o şedinţă a AIE. „Aceasta însă nu înseamnă că eu renunţ la ideea referendumului”, a subliniat spicherul. Iniţiativa legislativă de constituire a comisiei date aparţine deputatului Vladimir Ţurcan, candidat independent, liderul partidului „Moldova Unită”. Aprobarea acesteia figurează pe ordinea de zi a şedinţei legislativului de astăzi, 25 martie.

Totodată, Ghimpu a precizat că AIE nu va mai discuta cu PCRM despre semnarea unui pact, pe care l-a propus recent Vladimir Voronin, întrucât prevederile acestuia coincid cu menirea comisiei propusă de Vladimir Ţurcan, din care vor face parte şi deputaţi comunişti.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele APCE a mai spus că a ascultat atent poziţia fiecărei formaţiuni din parlament, cu liderii cărora a avut întrevederi separate în timpul vizitei la Chişinău. „Abordarea mea la aceste întrevederi nu a fost de a impune soluţii, ci de a oferi sfaturi prieteneşti din punctul de vedere al prevederilor CoE. Nu am evitat să fiu sincer cu interlocutorii mei. Este clar că impasul nu poate continua şi este greu de imaginat că ar putea avea loc alegeri noi. Decizia finală despre calea depăşirii crizei aparţine poporului Republicii Moldova şi liderilor de partide, dar aceştia se pot baza pe recomandările oferite de Comisia de la Veneţia, care sunt susţinute de UE şi OSCE”, a menţionat Mevlüt Çavuşoğlu.

În eventualitatea desfăşurării alegerilor anticipate, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că scrutinul ar trebui organizat în conformitate cu standardele europene – perfecţionarea listelor electorale şi asigurarea condiţiilor de votare pentru cetăţenii moldoveni aflaţi peste hotare.

Întrebat când Republica Moldova ar putea fi scoasă de sub monitorizarea CoE, Mevlüt Çavuşoğlu a spus că doar atunci când vor fi realizate toate recomandările CoE. Republica Moldova mai este restantă la capitolul procesului justiţiei, audiovizualului public, legislaţiei electorale etc. Preşedintele APCE a spus la finele conferinţei că părăseşte Republica Moldova în speranţa că se va ajunge la un compromis şi a asigurat că APCE va continua să acorde asistenţă şi susţinere ţării.

Tot el a spus că este martorul democraţiei în proces în Republica Moldova şi le-a recomandat deputaţilor moldoveni să nu uite rolul pe care îl are guvernarea şi opoziţia.

Mevlüt Çavuşoğlu a vorbit şi despre comisia parlamentară de anchetă a evenimentelor din 7 aprilie. Potrivit preşedintelui APCE, este necesar ca victimele acelor evenimente să aibă parte de compensaţii, iar cei vinovaţi să răspundă în faţa legii. „Doar aşa vom întoarce această pagină”, a menţionat Mevlüt Çavuşoğlu . Preşedintele APCE a mai spus că acele tragice evenimente puteau fi evitate, dacă s-ar fi asigurat o schimbare normală de putere.

„Moldova este o ţară suverană şi poate lua propriile decizii, noi doar putem oferi sfaturi. Este greu de imaginat că poporul va trebui iarăşi să participe la alegeri”, a menţionat oficialul european şi a recomandat ca toate formaţiunile parlamentare să găsească un consens asupra modificării art. 78 în parlament.

Mevlüt Çavuşoğlu a mai spus că, timp de câţiva ani, în Republica Moldova a lipsit voinţa politică şi au întârziat reformele: „Nu am venit aici să judec şi să critic, dar vă spun că multe dintre problemele cu care vă confruntaţi astăzi puteau fi evitate, dacă erau la timp efectuate reformele”.

Mevlüt Çavuşoğlu s-a adresat fracţiunii comuniste, care a venit la şedinţă doar pentru a asculta discursul preşedintelui APCE, îndemnând deputaţii să se implice, alături de coaliţia majoritară, în soluţionarea problemelor ţării.

Comuniştii însă au plecat de la şedinţă imediat după ieşirea lui Mevlüt Çavuşoğlu din sală. „După acest discurs al domnului preşedinte al APCE noi vom cere o întrevedere cu spicherul Mihai Ghimpu să convenim unele condiţii de revenire a fracţiunii comuniste în sala de şedinţe”, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin.

Sursa: Info-Prim Neo
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *