Internațional

Mii de delfini din Marea Neagră au murit din cauza războiului rus în Ucraina, acuză liderul de la Kiev

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a denunţat miercuri un ”ecocid” după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, informează AFP și Agerpres.

”Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a afirmat președintele Zelenski într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare şi însoţit de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

”Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a criticat el, exprimându-şi regretul în legătură cu ”consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.

De asemenea, preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului ”culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.

Potrivit directorului Parcului Naţional ”Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei, intervievat în cadrul acestui reportaj, masacrul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală ”prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie, ceea ce ”a pus o presiune enormă asupra mediului marin”.

”Estimăm că 50.000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev, dintre care 2.500 ”au fost descoperiţi (pe plaje) în regiunea Odesa, în Crimeea anexată, precum şi în Bulgaria, Turcia şi România”.

Bilanţul reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020 şi care era deja afectată de presiunea pescuitului şi a poluării, potrivit autorităţilor ucrainene, relatează Agerpres.

Potrivit lui Ivan Rusev, care ţine un jurnal de bord foarte urmărit pe Facebook despre efectele războiului asupra faunei şi florei, anumite specii de păsări au fost de asemenea forţate să ”migreze” mai devreme, consecinţă a ”proiectilelor care au ajuns în partea estică a parcului naţional”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *